Hallon & passionsfrukts tårta

Länk till detta recept

DSC_8098DSC_8102 DSC_8117DSC_8142DSC_8150..

Hej på er!

Nu är jag tillbaka igen efter lite påskledigt. Tog några dagars ledigt då vi har haft min familj på besök men nu är jag tillbaka igen med massor av goda recept på lager 🙂

Har ni haft en härlig påsk? Vi har haft en mysig och lugn påsk med härligt väder och lite utflykter här i Holland och så har vi självklart njutit av lite påskmat. Jag älskar dessa påskbord och julbord och skulle nästan kunna äta ihjäl mig på denna goda mat. Dock blir jag nästan alltid fruktansvärt illamående efter att ha proppat i mig för mycket och även denna påsk lyckades jag med samma sak (Lär mig aldrig) 🙂

Till efterrätt i år gjorde jag en tårta och resultatet blev denna. En hallon och passionsfrukts tårta spacklad med vit choklad smörkräm toppad med färska hallon och passionsfrukt. Supergod kombination och fyllningarna blev gudomligt goda! En riktig hit som jag kommer göra om flera flera gånger framöver!

Tårtbotten:

4 ägg

3 dl socker

5,5 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

100 g rumsvarmt smör

3,5 dl mjölk

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

Hallonmousse:

200 g frysta hallon

100 g philadelphia ost

4 gelatinblad

1 dl florsocker

2 dl vispgrädde

Passionfruktsmousse:

4 passionfrukter

2 msk socker

2-2,5 dl vispgrädde

Vit choklad smörkräm:

100 g vit choklad

100 g philadelphia ost

100 g rumsvarmt smör

Tårtbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser för sig. Tillsätt de rumsvarma smöret och mjölken och rör om. Häll i äggen och vispa på hög effekt med elvisp i någon minut för att få in mycket luft i smeten. Klä botten på en 24 cm form med bakplåtspapper och smöra sedan hela. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Ta ut och låt svalna innan du lossar på kanterna av formen och vänder kakan upp och ner. Detta för att den ska bli helt plan på toppen! Lägg under bakhandduk eller sätt in i frysen om du skall använda den vid ett senare tillfälle.

Hallonmousse: Koka upp hallonen i kastrull och låt småkoka i ett par minuter. Lägg gelatinbladen i blöt. Häll philadelphia osten och florsocker i en bunke. Häll ner hälften av hallonsaften i bunken med philadelphia ost och florsocker och rör om. Häll ner resten av hallonsaften i en kastrull och smält ner gelatinbladen i denna på denna och låt smälta på svag värme. Låt svalna en liten stund under tiden som du vispar grädden. Blanda ner philadelphia blandningen i kastrullen med hallonsaften och gelatinbladen och rör om till en jämn smet. Tillsätt tillsist vispgrädden. Låt stelna i kylen en liten stund innan du brer på den på tårtan.

Passionsfruktsmousse: Gröp ur passionfrukterna och låt koka upp tillsammans med sockret i ett par minuter. Ställ in i kylen för att svalna i 2 timmar. Vispa grädden och vänd ner denna i den kylda passionfruktblandningen.

Vit choklad smörkräm: Smält den vita chokladen över ett vattenbad på svag värme. Blanda sedan alla ingredienser tillsammans och vispa med elvisp i ca 5 minuter för att få krämen fluffig.

Montering: Skär upp tårtbotten i tre delar. Lägg på hallonmousse på första lagret. Lägg på passionfruktmoussen på andra lagret och lägg på sista delen av tårtbotten. Spackla hela tårtan med den vita choklad smörkrämen och dekorera med färska hallon och passionfruktsklyfter på toppen!

Dela med dig

24 svar

   1. Om man gör en annan botten tex kladdkaka/digestive och sedan i en form med avtagbara kanter lägger du mosen ovan på så den är överst.

 1. Hej. Så smarrig den låter. Hur många portioner räknar du med att det blir av den här tårtan?

  1. Det tar ett litet tag innan den stelnar så låt den stå kallt så ska den stelna så småningom 🙂

 2. Grymt smidigt recept på passionsfruktsfyllningen! Blir den stabil även utan gelatin?? Vill inte att det ska rinna utanför..

 3. Hej! Tror du att man kan ha marsipan eller sockerfondant på med? Jag tänkte garnera med det nämligen.
  mvh Karolina

  1. Hej! Gör gärna bottnarna och fyll med fyllningarna dagen innan men inte tidigare än max ett par dagar innan servering 🙂

 4. Kan man göra fyllningarna dagen innan man ska montera den? Iaf passionsfruktmoussen och ev den första delen av hallonen?

  1. Det går bra!:) Det allra bästa är att göra bottnarna och fyllningarna samt sätta ihop dem dagen innan. Blir tårtan saftigare vid servering 🙂

 5. Hej!
  Såg väldigt smarrigt ut. Tror du det passar att ha ett marsipanlock/sugarpaste täckt över smörkrämen på tårtan?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept