Kanelkrans

Länk till detta recept

DSC_8837

God eftermiddag fina ni!

Sitter just nu och mumsar på en bit en denna kanelkrans som jag bakade igår samtidigt som jag skriver på en uppsats i samhällsekonomi. Vaknade upp imorse av att det fortfarande doftade kanelbullar eller i detta fallet kanelkrans i hela lägenheten. Bra sätt att vakna upp till 🙂

Att baka en krans kan vara lite pilligt. Denna gång gjorde jag en klassisk krans och gjorde den inte speciellt avancerad med mönster osv utan gjorde enkla snitt med en sax och den blev jättefin! Har gjort lite steg för steg bilder som ni kan se här under så det blir lite lättare för er och se hur den ska se ut istället för att läsa sig till det!

1 kanelkrans:

50 g smör

25 g jäst

1 äggula

2 dl mjölk

0,5 dl grädde

2 tsk stötta kardemummakärnor

1 krm salt

1 dl strösocker

ca 7 dl vetemjöl

Kanelfyllning:

150 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

3 msk kanel

Pensling:

Ägg

Pärlsocker

Värm mjölken och grädden till fingervarmt (37 grader) Smula ner jästen i en bunke och häll över hälften av mjölk/gräddblandningen över jästen och rör om tills jästen har blandats ut. Tillsätt då resten av mjölk/gräddblandningen, äggulan, socker, salt, stötta kardemummakärnor och smör och rör om. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman degen tills den släpper från kanterna. Låt degen få jobba i minst 10 minuter. Låt den sedan få jäsa under en bakduk i 45 minuter.

Fyllning: Börja med kanelfyllningen under tiden degen jäser. Häll ner alla ingredienser till fyllningen och rör om tills den är jämn.

Utbakning: Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord försiktigt. Den skall inte knådas. Kavla ut degen till en rektangel. Tänk på att inte kavla ut degen så den blir för tunn. Då riskerar ni att kransen spricker ugnen. Lägg på ett lager med kanelfyllning och rulla ihop degen. Lägg den i en cirkel och öppna upp kanten på ena sidan för att sätta ihop kransen där. Se nedan:

DSC_8823

Sätt ugnen på 225 grader. Ta sedan en sax och klipp jämna snitt. Vik ut varje bit som ni snittar (se nedan). Låt kransen jäsa i ytterligare 30 minuter, pensla med ägg och pärlsocker och sätt in i mitten av ugnen i ca 15-20 min.

DSC_8829

DSC_8868

Kram

Dela med dig

5 svar

    1. Tack! 🙂 Flätade längder är så fint. Detta är en lite enklare variant men de blir också fint! Kram

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept