Movember kladdkaka med salta mandlar

Picasa

Picasa

Picasa

Picasa

Picasa

Picasa

Picasa

Picasa

Picasa

Picasa

Picasa

Ingen har väl missat att det är kladdkakans dag idag!? Det finns ju oändligt mycket man kan göra med just kladdkaka och eftersom det är november månad då vi uppmärksammar manssjukdomar i form av kampanjen movember tänkte jag att man skulle kunna göra någon bra kombination av detta. Resultatet blev denna kladdkaka med ett motiv av en mustasch, smaksatt med salta mandlar!

Blev en fin kladdkaka med ett gott syfte och med ett minst lika gott innehåll vill jag lova 😉

Detta behöver du:

2 ägg

100 g smält smör

1 dl vetemjöl

2 dl strösocker

3 msk kakao

1 1/2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

200 g smält mjölkchoklad med salta mandlar (marabou)

Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman alla ingredienser till botten. Grädda i en smörad springform (20 cm) i ca 20 minuter. Låt svalna ca 1 timme i kylen.

Vill man göra egna salta mandlar byter man ut 200 g marabou med salta mandlar och ersätter det med 150 g smält mjölkchoklad och nedanstående salta mandlar

150 g hel sötmandel

1,5 dl vatten

3 tsk salt

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda vatten och salt i en kastrull och värm upp så saltet löser sig ordentligt. Dra av kastrullen från plattan. Häll i mandeln och låt dra någon minut, skalet får dock inte lossna! Häll över mandlarna på en bakpappersklädd plåt och rosta mandlarna i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta ut plåten och låt svalna. Grovhacka sedan mandlarna och häll ner i smeten!

Kram

0
0

Arraksbollar

Picasa

Picasa

Picasa

Picasa

De allra bästa jag vet, eller bland det bästa jag vet är att fika med en kopp kaffe och en chokladboll. Det är nästan lika gott som biskvier hehe men för ett tag sedan när jag gjorde just detta kom jag att tänka på arraksbollar! När jag var mindre var det många gånger jag hade svårt att välja mellan just en arraksboll och en chokladboll för jag tyckte de var lika goda båda två. Jag har aldrig tidigare gjort egna arraksbollar och blev därför jättesugen på att göra några för ett tag sedan. Faktum är att jag använde samma smet som jag gjorde till dammsugarna men istället för att linda in dem i marsipan doppade jag dem direkt i choklad och därefter chokladströssel och jösses va gott! Precis så goda som jag kom ihåg dem fast ännu bättre (hembakat är alltid godast). Detta är definitivt ett bakverk som förtjänar att hyllas för oj så goda dem blev 🙂

Till ca 10 st:

3,5 dl sockerkakssmulor

100 g rumsvarmt smör

1 dl florsocker

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1-2 msk arraksessens (lite beroende efter tycke och smak)

200 g mörk choklad (70 %)

1 tsk rapsolja

Chokladströssel

Börja med att mixa ihop en bit av en sockerkaka så du får 3,5 dl sockerkakssmulor.

Blanda ihop smör, kakao, vaniljsocker och florsocker. Häll ner sockerkakssmulorna och blanda ordentligt. Smaksätt med arraksessensen. Ställ in smeten i kylen i en timme.

Smält chokladen över ett vattenbad. Ta ut smeten från kylen och forma till bollar. Doppa bollarna i chokladen och därefter i chokladströsslet. Ställ in i kylen och låt stelna.

Klart! Kram på er

2
0

Mörk choklad cheesecake med havssalt & maräng

Picasa

Picasa

Picasa

Picasa

Picasa

I helgen stod faktiskt Viktor för helgens dessert och vilken dessert han gjorde! Herregud säger jag bara. Han är jätteduktig på att laga mat och jag får erkänna att han står för den mesta matlagningen i vårt hem medan jag står för bakningen. Men denna helg blev det ombytta roller och han bjöd på denna mörka choklad cheesecaken med en liten touch av havssalt som bröt av de söta på ett underbart gott sätt.

Och som pricken över i:et toppade han cheesecaken med en italiensk maräng. Mums säger jag bara 🙂

Botten:

14 st digestivekex

0,5 dl socker

1 krm salt

100 g smör

Cheesecakefyllning:

200 g mörk choklad (70%)

3 ägg

300 g philadelphiaost

1,5 dl socker

1 vaniljstång

2 dl vispgrädde

havssalt efter tycke och smak

Maräng:

4 äggvitor

2,25 dl socker

0,75 dl vatten

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kex, strösocker och salt i en matberedare till fina smulor. Smält smöret och tillsätt sedan det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med. Häll i blandningen i en bakform, 23 cm i diameter, Se till så kexblandningen är 4 cm upp på kanterna. Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.

Fyllning: Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna något. Mixa ihop philadelphiaosten, ägg, socker och fröna från vaniljstången. Häll ner den smälta chokladen och grädden. Strö tillsist ner havssaltet. Häll i fyllningen i formen och sätt in i ugnen i ca 50-55 minuter.

Maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll ner en tunn stråla från sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Vispa sedan på medelhastighet tills marängen svalnat. När marängen sedan är kall, spritsa över den kalla cheesecaken och bränn av topparna med en gasbrännare.

0
0