INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Morotstårta

Länk till detta recept

DSC_4392 DSC_4424 DSC_4429 DSC_4431 DSC_4435 DSC_4470 DSC_4479

Hej!

Håll i hatten säger ja bara för här kommer ett recept på något som är bland de godaste jag gjort. En saftig och maffig morotstårta fylld med en sötsyrlig creamcheese frosting. Så ruskigt gott och en vacker tårta som ja tror nog att man imponerar på sina gäster med genom att bjuda på. De bästa med den här tårtan tycker jag är att det är så himla roligt att baka just tårtor och de sämsta är väl att de tar lite tid. Denna gör man kanske inte direkt på en timme utan den kräver att man har några timmar att lägga på bakning men ja kan lova er att de är värt de. Kanske får bli årets påsktårta? 🙂

Bottnar:

4 ägg

4 dl socker

5 dl mjöl

3 dl solrosolja

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2 tsk kanel

1 nypa salt

6 dl finrivna morötter

Cream cheese:

400 g Philadelphiaost

130 g rumsvarmt smör

4,5 dl florsocker

1,5 tsk vaniljsocker

Skal av 1 lime

Bottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Finriv morötterna. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser för sig och rör ner dessa i äggsmeten. Tillsätt tillsist solrosoljan och de finrivna morötterna. Fyll 3 smörade och mjölade formar (Jag tog 3 formar med 18 cm, likt denna) med lika mycket i varje (alternativt grädda 1/3 i taget). Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna.

Creamcheese frosting: Vispa smöret så de blir mjukt. Tillsätt philadelphia osten och vispa till en jämn smet. Tillsätt florocker, vaniljsocker och limeskalet.

Montering: Jämna först till tårtbottnarna om de behövs genom att skära bort lite på toppen. Lägg sedan en tårtbotten på ett tårtfat. Bred eller spritsa på ett lager med creamcheese frosting och lägg på nästa tårtbotten, ett till lager med creamcheese frosting och lägg till sist på sista tårtbotten. Ställ in i kylen i ca 20-30 minuter så glasyren hinner stelna till lite, då blir tårtan lättare att arbeta sedan när den ska spacklas. Om du upplever att glasyren också är lite för lös kan du även ställa in denna i kylen under tiden.

Ta sedan ut tårtan, Stryk på ett tunt lager runt tårtan så att alla smulor fångas upp. Ställ in i kylen igen i ca 15 minuter. Stryk sedan på ett nytt lager och låt stå i kylen 15 minuter till. Fortsätt med detta tills tårtan blivit jämn och blivit täckt med så mycket glasyr som man önskar. Jag gjorde detta 4 gånger sammanlagt.

Klart! 🙂

DSC_4481

Dela med dig

27 svar

    1. Hej Michelle! Förvara den i kylskåpet så kommer den vara ännu saftigare dagen efter! 🙂 Kram

        1. Du kan lägga på glasyren på fredagen så hinner den gotta till sig med bottnen till på lördagen 🙂 Kram

          1. Om man tar en springform där själva bottenplattan är 22,5 cm i diameter. Räcker denna sats då? 🙂

          2. Jag tänkte göra denna i en form som är 22 cm. Blir det någon höjd på kakan tror du? Jag ska dela den i 3 med smet emellan och över/runtom såklart. Jag ska nämligen göra 3 st tårtor till ett dop och vill ju inte baka i ”flera dygn” men ändå få fina tårtor med lite höjd. Vad tror du om detta Hanna? Ha en fin dag, Maria

          3. Hej Maria! Det kommer säkerligen bli lite höjd på den men inte riktigt så som du som ser på bilderna i och med att jag använt mig av en form på 18 cm. Kommer du hälla all smet i en och samma form eller kommer du göra som jag gjort och fördela smeten i 3 olika formar? 🙂
            Trevlig helg!

  1. Hej. Ser fantastisk god ut! Men undrar om man bara vill ha ett lager kaka, ska jag då dela receptet på 3? Känns som om de blir så lite smet då… Eller kan man halvera de och köra den i 1 form? Tacksam för svar . Hälsningar Johanna

    1. Hej Johanna! 🙂 Om du bara vill ha ett lager kaka hade jag gjort 2/3 av smeten om du ska använda en form på 18-20 cm. Om du ska använda en form på 22-24 cm hade jag gjort hela satsen. Tänk på att den behöver längre tid i ugnen när du gör bara ett lager. Ca 40 minuter ungefär skulle ja tro 🙂 Kramar

  2. Hej 🙂
    Tänkte baka detta till mina pojkars 1års kalas men kan man färga frostingen med karamelmfärg ? 🙂

  3. Hej!
    Om man ska förbereda tårtan dagen innan och förvara den i kylskåpet. Hur ska man täcka den? Om frostingen är på vill man ju inte sätta folie eller liknande över… :/ Har du något tips?

    1. Ett tips är att sätta tändstickor i tårtan och lägga plastfolie över. På så sätt läggs inte plastfoliet direkt på tårtan 🙂

    1. Hej Camilla! 🙂 Ja 1,5 sats blir bra. Gräddningstiden är svår att säga exakt men om du har all smet i formen istället för i 3 formar skulle jag tippa att det behövs ca 45 minuter. Trevlig helg! 🙂

  4. Hej! Ser supergott ut.
    Jag vill gärna prova detta recept men vill spritsa rosor av frostingen på utsidan.
    Tror du att frostingen är lagom hårt för det? Och kommer dom hålla sig fina i ca 1 dygn tror du?=)

  5. Är receptet gjord för att kunna dela kakan i 3 delar? Eller måste man dubbla eller tredubbla satsen? Tänkte göra denna till min sambos 30års kalas fast tillsätta även valnötter 🙂

  6. Hej!
    Tror du man kan använda detta recept till en bröllopstårta?
    Danska vara i 4 våningar från stor botten sen mindre bottnar så den blir som en traditionell bröllopstårta. Till varje del i tre bottnar.
    Och i så fall tror du man kan få frostingen slät?
    Jag monterar upp tårtan som en vanlig våningstårta med stöttor.
    Lillemor

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept