Till ca 30 st:
Karlsbaderdeg:
50 g jäst
2 dl mjölk
0,5 dl grädde
2 ägg
175 g rumsvarmt smör
11 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl socker
Pistagefyllning:
1,5 dl pistagenötter (100 g)
150 g mandelmassa
150 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
Topping:
Ägg
Pistagenötter
Pärlsocker
Karlsbaderdeg: Smula jästen i en bunke till matberedaren. Värm mjölken fingervarmt och häll över denna över jästen och blanda tills jästen har löst sig. Blanda sedan de torra ingredienserna för sig och sikta ner dessa tillsammans med de andra ingredienserna och arbeta degen med krok på medelhastighet i 10 minuter. Plasta in degen och låt vila i kylen i 30 minuter.
Pistagefyllning: Mixa pistagenötterna tills de är finmalda. Blanda mandelmassa och lite av smöret i taget. Häll sedan ner pistagenötterna, socker och vaniljsocker och rör om till en fin och slät fyllning. Tillsätt tillsist apelsinblom.
Utbakning: Kavla ut degen på ett mjölat bord och skär ut ca 30 ruter 8×8 cm stora. Lägg en klick pistagekräm i mitten av varje ruta och vik ihop kanterna. Lägg bullarna i formar på en plåt och låt jäsa under bakhandduk i 1 h. Sätt ugnen på 220 grader, pensla bullarna med ägg och strö över hackade pistagenötter och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter.
Kram