Kolarutor

Länk till detta recept

DSC_3260 DSC_3265 Här kommer veckans fredagstips och inte vilket som helst. Urgoda kolarutor som jag tror uppskattas av de allra flesta! Jag minns att jag såg receptet i tidningen hembakat som jag satt och bläddrade i för ett bra tag sedan och blev så himla sugen på att testa dem då. De är gjorda på en frasig havrebotten, smaskig kola och som pricken över i:et, toppade med mörk choklad. Dessa måste ni prova!

Botten:

75 g smör

0,5 dl socker

1,5 dl vetemjöl

2 dl havregryn

0,5 tsk bakpulver

Kola:

50 g smör

1,5 dl ljus sirap

1,5 dl vispgrädde

Garnering:

175 g mörk choklad

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till botten. Rör om tills du får en smulig massa. Platta ut degen i en form (20*20) och sätt in i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills den fått en gyllenbrun färg. Låt svalna.

Börja därefter med kolan. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap och vispgrädde. Låt blandningen koka upp och därefter sjuda tills kolan bli lagom seg, tar ca 20 minuter. När den når temperaturen 125 grader är kolan klar! Har du ingen temperatur kan du använda dig av kulprovet.

Häll över kolan på havrebotten och låt kakan stå i kylen och stelna lite.

Smält chokladen över ett vattenbad och bred ut över kakan. Ställ in i kylen igen och låt stelna. Skär sedan upp i rutor med en vass kniv.

Kram ♥

Dela med dig

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept