Morotstårta

Här kommer ytterligare en tårta som passar utmärkt att göra till Påsk. Morotskaka är generellt sätt något av det bästa jag vet och den här tårtan är verkligen en morotskaka deluxe. Bland det godaste jag någonsin bakat måste jag nog säga och den är väl värd det arbete och tid den kräver! 🙂

Bottnar:

4 ägg

4 dl socker

5 dl mjöl

3 dl solrosolja

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2 tsk kanel

1 nypa salt

6 dl finrivna morötter

Cream cheese:

400 g Philadelphiaost

130 g rumsvarmt smör

4,5 dl florsocker

1,5 tsk vaniljsocker

Skal av 1 lime

Bottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Finriv morötterna. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser för sig och rör ner dessa i äggsmeten. Tillsätt tillsist solrosoljan och de finrivna morötterna. Fyll 3 smörade och mjölade formar (Jag tog 3 formar med 18 cm) med lika mycket i varje. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna.

Creamcheese frosting: Vispa smöret så de blir mjukt. Tillsätt philadelphia osten och vispa till en jämn smet. Tillsätt florocker, vaniljsocker och limeskalet.

Montering: Jämna först till tårtbottnarna om de behövs genom att skära bort lite på toppen. Lägg sedan en tårtbotten på ett tårtfat. Bred eller spritsa på ett lager med creamcheese frosting och lägg på nästa tårtbotten, ett till lager med creamcheese frosting och lägg till sist på sista tårtbotten. Ställ in i kylen i ca 20-30 minuter så glasyren hinner stelna till lite, då blir tårtan lättare att arbeta sedan när den ska spacklas. Om du upplever att glasyren också är lite för lös kan du även ställa in denna i kylen under tiden.

Ta sedan ut tårtan, Stryk på ett tunt lager runt tårtan så att alla smulor fångas upp.

Ställ in i kylen igen i ca 15 minuter. Stryk sedan på ett nytt lager och låt stå i kylen 15 minuter till. Fortsätt med detta tills tårtan blivit jämn och blivit täckt med så mycket glasyr som man önskar. Jag gjorde detta 4 gånger sammanlagt.

Klart! ?

5
7

Pavlovatårta

Hallå måndag!

Hoppas din vecka börjat på bästa sätt! Nästa vecka är det ju Påsk och något som jag brukar försöka göra varje år en Påsktårta. Det hör till på något vis. Förra årets påsktårta som jag gjorde var den här, en Pavlovatårta med grädde, lemoncurd, passionsfrukt och physalis. En underbar kombination och en tårta som känns som klippt och skuren för Påsk. Extra plus är att den är smidig att göra till skillnad från många andra tårtor. Här gräddas endast marängbotten och sen är det bara att toppa den med alla godsaker. Hur bra som helst och gott blir det också! 🙂

Marängbotten (recept från Per Morberg):

4 äggvitor

2 dl socker

1 tsk ättika

1 msk maizena

Lemoncurd:

3 citroner

2 dl socker

2 ägg

1 äggula

75 g smör

1 msk maizena

Topping:

4 dl Vispgrädde

3 passionsfrukter

Physalis

Marängbotten: Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Rör ner sockret lite i taget under vispande. Vispa tills det blir en glansig maräng och som går att forma till toppar med vispen. Tillsätt maizena och ättika, rör om väl. Rita upp en cirkel på ett smörat och mjölat bakplåtspapper. Spritsa ut marängen utefter cirkeln. Grädda mitt i ugnen i 1 h och 15 min. Stäng av värmen från ugnen och låt bottnen stå kvar i eftervärmen minst ett par timmar.

Lemoncurd: Finriv citronskalet från alla 3 citroner och koka upp det tillsammans med saften från 2 av citronerna, smör och socker. Sila därefter av vätskan. Blanda ut maizena med saften från den 3e och sista citronen. Tillsätt detta i citronvätskan. Blanda samman äggen och äggulan och tillsätt dessa i citronvätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud tills krämen tjocknar. Häll upp i en burk och låt svalna!

Montering: Bred på ett lager med lemoncurd på marängbotten. Lägg därefter på ett tjockt lager med vispgrädde. Häll över passionsfrukt och garnera med physalis.

0
1

Härlig söndag

God kväll, vilken härlig söndag vi haft idag! Strålande sol och för en gångs skull knappt någon vind. I förmiddags var jag och såg hemmamatchen mot Celtic och sen har vi hängt med Perry och Alexa resten av dagen. Först en kaffe inne i stan och sen en lugn kväll hemma hos oss med lite mexikansk mat. Det var så konstigt att matchen var slut så tidigt som redan vid halv 3 och halva dagen var kvar. Man är van vid att det är kväll och mörkt när matcherna är slut men icke idag. Solen sken och vi hade tid att hitta på annat också efteråt vilket kändes både kul och ovant. Tyvärr så glömde jag ta med mig kameran idag så jag missade att ta lite bilder och visa er, klantigt av mig så jag får bjuda på en gammal bild på mig och Alexa 😉

Nu ska jag så smått börja göra mig iordning för natten, dags att sova!

Kram på er, hoppas ni haft en fin helg ♥

0
0