Här kommer tårtan jag bakade till mamma när vi firade henne i lördags! En riktig sommartårta med smak av jordgubb och fläder! Mamma gav mig helt fria tyglar att bestämma hur jag ville göra den och valet blev tillslut ganska så enkelt. Fläder och jordgubbar ihop är så mycket sommar som det bara kan bli för mig och något som jag visste att hon älskade så det fick det bli. Botten gjorde jag klassisk med vaniljsmak och fyllde den sedan med jordgubbssylt, vispgrädde och flädermousse. Spacklade den sedan med en flädersmörkräm och toppade med färska jordgubbar. Hur gott som helst och helt perfekt till denna årstid! Mamma och alla de andra åt glatt upp den och de tar jag som ett mycket gott betyg :))
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
Flädermousse:
0,5 dl koncentrerad flädersaft
2 äggulor
2 dl vispgrädde
0,5 dl socker
2 gelatinblad
Fyllning 2:
Jordgubbssylt
Vispgrädde
Flädersmörkräm:
200 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
ca 0,5 dl koncentrerad flädersaft
1 msk vaniljsocker
2 tsk kokhett vatten
Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg, socker och vaniljsocker ordentligt vitt och pösigt. Gärna i upp emot 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna för sig och och sikta ner dessa i smeten. Häll smeten i två smörade springformar (18 eller 20 cm gärna med hög kant likt DENNA) och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna ordentligt och skär sedan upp i 4 lika tjocka tårtbottnar.
Flädermousse: Blödlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggulor och socker för sig. Vispa grädden relativt hårt. Smält gelatinbladen med flädersaften. Blanda försiktigt ner äggsmeten och grädden i fläderbladningen och rör försiktigt om till en jämn smet. Häll upp i skål och låt moussen stelna i kylen i ca 30 minuter.
Flädersmörkräm: Koka upp vatten. Blanda ihop florsocker och smör. Tillsätt lite flädersaft i taget under omrörning. Blanda till sist ner det kokheta vattnet och rör om till en jämn smörkräm som känns enkel att arbeta med.
Montering: Lägg en tårtbotten på ett fat. Lägg på ett lager med jordgubbssylt och ett vispgrädde. Lägg på ytterligare en tårtbotten och bred på ett lager med flädermousse. Lägg på en till tårtbotten och ytterligare ett lager med jordgubbssylt och vispgrädde. Lägg sen över den sista tårtbottnen. Spackla tårtan med flädersmörkrämen och toppa med färska jordgubbar.
Kram och lycka till!
23 svar
Hej! Jag skrev till dig för någon månad sen ang din ljuvliga key lime pie som vi ville ha på vår dotters namngivning. Den gick hem hos gästerna vill jag lova! Det gick även utmärkt att frysa in resterna så nu har vi testat det 🙂 Tack!
Hej Victoria! Så himla roligt att höra! :)) Tack för du dela med dig. Kram Hanna
Hej! Kan man byta ut gelatinet mot något för att det ska bli vegetariskt? T ex agar agar? Hur mycket ska man ha i så fall?
Ser helt otroligt god ut!
Hej jag undrar om vispgrädden som ska vara i flädermousen skall vispas innan den blandas i?
Hej Annika! Ja det ska den 🙂
Hejsan!
Jag är sugen på att göra denna tårta men kommer inte ha tiden att göra bottnar så undrar om det går lika bra att köpa tårtbottnar?
Sen undrar jag hur mycket jordgubbssylt som behövs ☺️
Ha en bra dag
Ser riktigt god ut! Den ska jag göra till midsommar! 😊 Hur många räcker tårtan till tror du?
Va roligt! 🙂 Den räcker till ca 6-8 personer 🙂 Kram
Gjorde tårtan i helgen, jättegod-tack! Undrar bara om flädersmörkrämen, den blev jättebra tills jag rörde ner det kokheta vattnet, då skar den sig. Vad gjorde jag för fel?
Hej Eva, Vad roligt! 🙂 Tråkigt att den skar sig dock, det kan bero på för stor temperaturskillnader. Om smöret fortfarande inte var helt rumsvarmt kan det vara en orsak till att den skar sig. Via denna länk kan du se mitt tips på hur du kan rädda en smörkräm i framtiden som skurit sig: https://www.hannasbageri.se/2016/05/09/radda-smorkram-som-skurit-sig/. Kram Hanna
Tack för tipset
Hej!
Kan man lägga på smörkrämen som ska vara utanpå tårtan dagen innan eller gör man det samma dag som man ska äta den?
Hej. Ska göra tårtan till ett dop och undrar om man ska göra den dagen innan eller samma dag? Hur många personer är den räknad till?
Hej! Vad roligt! 🙂 Den är beräknad till ca 8 personer. Gör den gärna dagen innan så blir den riktigt saftig och god lagom till dopet. Lycka till!
Hej!
Ska gelatinbladen smältas med fläderssaften under värmning?
Ska det vara vaniljpulver eller vaniljsocker? Det står olika i listan och receptet 😁
Hejsan, jag ska göra denna tårta men kommer tyvärr inte ha tid att göra bottnar, går det lika bra med köpta tårtbottnar??
Sen undrar jag hur mycket jordgubbssylt som beräknas gå åt ☺️
Ha en bra dag
Hej!
Det går jättebra 🙂 Det är lite efter tycke och smak hur mycket man vill ha men ca 1/2-1 burk 🙂
Tack detsamma!
Hej! Den här tårtan låter ju drömmig 😍 Om man vill baka den i en långpanna istället då jag tänker göra den för 50 pers. Hur många gånger ska jag då gångra receptet tycker du?
Då skulle jag satsa på att dubbla receptet 🙂
Hej,
Tyvärr så har jag en form som är 20 cm i diameter men bara 7 cm hög. Tror du att det fortfarande skulle funka?😊
Mvh Leonie
Det ska inte vara några problem 🙂