INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Jordgubb och flädertårta

Länk till detta recept

Här kommer tårtan jag bakade till mamma när vi firade henne i lördags! En riktig sommartårta med smak av jordgubb och fläder! Mamma gav mig helt fria tyglar att bestämma hur jag ville göra den och valet blev tillslut ganska så enkelt. Fläder och jordgubbar ihop är så mycket sommar som det bara kan bli för mig och något som jag visste att hon älskade så det fick det bli. Botten gjorde jag klassisk med vaniljsmak och fyllde den sedan med jordgubbssylt, vispgrädde och flädermousse. Spacklade den sedan med en flädersmörkräm och toppade med färska jordgubbar. Hur gott som helst och helt perfekt till denna årstid! Mamma och alla de andra åt glatt upp den och de tar jag som ett mycket gott betyg :))

Tårtbotten:

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljpulver

Flädermousse:

0,5 dl koncentrerad flädersaft

2 äggulor

2 dl vispgrädde

0,5 dl socker

2 gelatinblad

Fyllning 2:

Jordgubbssylt

Vispgrädde

Flädersmörkräm:

200 g rumsvarmt smör

3 dl florsocker

ca 0,5 dl koncentrerad flädersaft

1 msk vaniljsocker

2 tsk kokhett vatten

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg, socker och vaniljsocker ordentligt vitt och pösigt. Gärna i upp emot 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna för sig och och sikta ner dessa i smeten. Häll smeten i två smörade springformar (18 eller 20 cm gärna med hög kant likt DENNA) och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna ordentligt och skär sedan upp i 4 lika tjocka tårtbottnar.

Flädermousse: Blödlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggulor och socker för sig. Vispa grädden relativt hårt. Smält gelatinbladen med flädersaften. Blanda försiktigt ner äggsmeten och grädden i fläderbladningen och rör försiktigt om till en jämn smet. Häll upp i skål och låt moussen stelna i kylen i ca 30 minuter.

Flädersmörkräm: Koka upp vatten. Blanda ihop florsocker och smör. Tillsätt lite flädersaft i taget under omrörning. Blanda till sist ner det kokheta vattnet och rör om till en jämn smörkräm som känns enkel att arbeta med.

Montering: Lägg en tårtbotten på ett fat. Lägg på ett lager med jordgubbssylt och ett vispgrädde. Lägg på ytterligare en tårtbotten och bred på ett lager med flädermousse. Lägg på en till tårtbotten och ytterligare ett lager med jordgubbssylt och vispgrädde. Lägg sen över den sista tårtbottnen. Spackla tårtan med flädersmörkrämen och toppa med färska jordgubbar.

Kram och lycka till!

Dela med dig

23 svar

  1. Hej! Jag skrev till dig för någon månad sen ang din ljuvliga key lime pie som vi ville ha på vår dotters namngivning. Den gick hem hos gästerna vill jag lova! Det gick även utmärkt att frysa in resterna så nu har vi testat det 🙂 Tack!

    1. Hej! Kan man byta ut gelatinet mot något för att det ska bli vegetariskt? T ex agar agar? Hur mycket ska man ha i så fall?

    1. Hejsan!
      Jag är sugen på att göra denna tårta men kommer inte ha tiden att göra bottnar så undrar om det går lika bra att köpa tårtbottnar?
      Sen undrar jag hur mycket jordgubbssylt som behövs ☺️
      Ha en bra dag

  2. Gjorde tårtan i helgen, jättegod-tack! Undrar bara om flädersmörkrämen, den blev jättebra tills jag rörde ner det kokheta vattnet, då skar den sig. Vad gjorde jag för fel?

        1. Hej!
          Kan man lägga på smörkrämen som ska vara utanpå tårtan dagen innan eller gör man det samma dag som man ska äta den?

  3. Hej. Ska göra tårtan till ett dop och undrar om man ska göra den dagen innan eller samma dag? Hur många personer är den räknad till?

    1. Hej! Vad roligt! 🙂 Den är beräknad till ca 8 personer. Gör den gärna dagen innan så blir den riktigt saftig och god lagom till dopet. Lycka till!

  4. Hejsan, jag ska göra denna tårta men kommer tyvärr inte ha tid att göra bottnar, går det lika bra med köpta tårtbottnar??
    Sen undrar jag hur mycket jordgubbssylt som beräknas gå åt ☺️
    Ha en bra dag

    1. Hej!
      Det går jättebra 🙂 Det är lite efter tycke och smak hur mycket man vill ha men ca 1/2-1 burk 🙂
      Tack detsamma!

  5. Hej! Den här tårtan låter ju drömmig 😍 Om man vill baka den i en långpanna istället då jag tänker göra den för 50 pers. Hur många gånger ska jag då gångra receptet tycker du?

  6. Hej,
    Tyvärr så har jag en form som är 20 cm i diameter men bara 7 cm hög. Tror du att det fortfarande skulle funka?😊
    Mvh Leonie

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept