Chokladbollar är en riktig favorit och något jag gärna svänger ihop om jag vill ha något gott snabbt. Det är ju busenkelt att göra men något jag alltid undrat över är hur de klassiska delicatobollarna görs som man köper i affären. De har en helt annan konsistens än de klassiska så jag försökte mig på att göra en variant som skulle kunna likna dem och jag tycker de blev väldigt likt och otroligt goda! Så pass goda faktiskt att jag undrar nu om jag någonsin kommer baka klassiska chokladbollar igen. De bästa är ju också att i dessa vet man vad man får i sig till skillnad från de i butiken. De innehåller så mycket konstiga tillsatser som man inte vet vad det är tillskillnad från de här plus att jag tycker dessa smakar godare än de man köper. Bara massa plus helt enkelt 😉
Till ca 12-15 st:
2 dl florsocker
3 msk starkt, kallt kaffe
4 dl havregryn
50 g smör
50 g kokosolja
1 tsk vaniljsocker
50 g smält mjölkchoklad
3 msk kakao
Garnering:
100 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad
1 tsk rapsolja
Kokos
Mixa havregrynen till ett fint pulver. Blanda ihop florsocker, vaniljsocker, smör och kokosolja riktigt krämigt. Vänd ner havregrynen, kaffe och kakaon. Rör tillsist ner den smälta mjölkchokladen. Spritsa eller rulla till höga bollar. Ställ in i frysen i 1 h och låt stelna. Smält därefter chokladen över ett vattenbad. Tillsätt oljan och rör om. Doppa sedan dina chokladbollar i chokladen och rulla snabbt runt i kokosen. Tips för att det inte ska bli så kladdigt är att använda skedar istället för händerna. Låt stelna i kylen en liten stund innan servering.
14 svar
Så gott
Hej! Jag glömde rapsoljan, vad gör den för nytta? 😅 Tack för en fantastisk sida!
Hur kan man förvara dom? Kylen? Frysen som man gjorde när man var liten och gjorde egna kokosbollar? Tänker om man gör en större sats. 🙂
De går bra både i kyl och frys 🙂
vadå förvara dom går åt direkt ju
Älsk på dom!!
Jag tycker dom ljusa choklad/eller var det vaniljbollar man köpte i kiosken som barn var ljuvliga…smälte i munnen.
Du har inget recept på dem?
Hej~ om jag inte minns fel så hjälper oljan chockladöverdraget att förbli glansit när den stelnat ☺️
I saw a picture of Hanna’s delicatobollar on Instagram and was immediately tempted to make some. My American husband studied in Sweden for 4 years and totally loves Swedish foods and treats – and obviously chokladbollar. I thought I should see what he thinks of delicatobollar and hence made them for his birthday. I am Finnish myself, and when I went to school, Swedish language was still obligatory in the Finnish curriculum so I was able to follow the recipe :). I have made chokladbollar using a different recipe before, but I gotta say, I seriously loved these delicatobollar.. The best I ever made! He hasn’t tried them yet but I have no doubt that he wouldn’t love them.
Låter gott!! Dreglade mig igenom receptet tills jag kom till slutet av ingredienserna, där var en annons för öronvax! Partypooper 👎🤮
Jag skulle ta bort rapsoljan , som inte är så nyttig !
Det var de bästa jag någonsin bakat
Va roligt att höra! Tack för du dela med dig 🙂
Hej. Är lite förvirrad. Står att man ska mixa havre med kaffe till pulver men på ingredienser står det kallt kaffe. Ska det vara kallt kaffe som ska blandas med allt?
Hej! Det är jag som skrivit helt fel så jag förstår att det var förvirrande. Ledsen för detta, har uppdaterat det nu!