Knäckig äppelpaj med daim

Äppelpaj är ju så himla gott men jag tror nog att den här pajen slår de flesta jag smakat! Den blev så ruskigt god med det knapriga, kolasmakande täcket tillsammans med äpplena som smakar bl.a. kanel och så lite daim mellan där. Detta receptet inspirerade faktiskt en läsare mig till att göra.

Jag fick en fråga för ett par veckor sedan om jag hade ett recept på en äppelpaj med daim vilket jag inte hade men tyckte det lät så himla gott så jag kände att jag var tvungen att prova att få ihop ett. Ska jag någon gång bjuda på äppelpaj är det nog den här jag alltid kommer göra i fortsättningen, t o m Viktor som inte gillar äppelpaj åt upp en rejäl bit. Det gjorde mig jätteglad! 🙂

Botten:

4 äpplen

1 msk kanel

3 msk socker

Topping:

150 g smör

0,5 dl ljus sirap

2 msk mjölk

3 dl havregryn

1,5 dl mjöl

1/2 tsk bakpulver

1,25 dl socker

2 dubbeldaim

Sätt ugnen på 175 grader. Skala, och skiva äpplena till tunna klyftor. Lägg ner i en skål och rör om med kanel och socker. Täck botten av en pajform med äpplena. Grovhacka daimen och strö över äpplena.

Börja sedan med toppingen. Smält smöret i en kastrull. Tag bort från plattan och rör ner sirap och mjölk. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner i smörblandningen. Klicka sedan över smeten och sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills pajen blivit gyllenbrun. Servera gärna varm med vaniljsås 🙂

28
239

Äppelrutor med kanel och kokostosca

Dessa saftiga äppelrutor med kanel och kokostosca måste ni testa! Bara doften som sprids i köket när dessa är inne i ugnen och gräddas får en att bli lycklig. Kanel har en förmåga att lukta så himla gott och det är något speciellt när det blandas med äpplen också. Jag provade den här gången att toppa kakan med ett krispigt kokostäcke och det blev verkligen pricken över i:et. Givetvis går det bra att skippa kokostoscan också men jag tycker det gjorde rutorna ännu godare 😉

150 g smör

3 ägg

2,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

6 dl vetemjöl

3 dl mjölk

1 krm salt

Äppelfyllning:

3 äpplen

2 msk socker

2 msk kanel

1-2 msk smör

Kokostosca

150 g riven kokos

1 dl sirap

0,5 dl vispgrädde

1,25 dl socker

50 g smör

Börja med att karamellisera äpplena. Stek dem tillsammans med smör, sockret och kanel tills dem börjar bli mjuka. Låt svalna.

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och blanda ut med mjölken.

Häll ner i äggblandningen och rör om. Blanda de torra ingredienserna för sig och sikta sedan ner dessa. Vänd till sist ner de karamelliserade äpplena och rör om försiktigt så de inte mosas. Häll i formen (24*24) och sätt in i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

Under tiden kakan är i ugnen kan du börja med toscan. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, socker och grädde och låt småkoka i 5 minuter. Tillsätt kokosflingorna, rör om och tag bort från plattan när de börjar koka. Häll över toscan på kakan och sätt in i ugnen igen i ca 10 minuter tills toscan fått en gyllenbrun färg.

3
18

3 desserter i glas

Hallå på er!

Fredagen är här! Så underbart och idag går vi dessutom in i september. Skönt kan jag tycka även om vi inte direkt fick någon varm sommar att njuta av tyvärr. Men när väl september är här är det alltid en skön känsla och jag börjar älska hösten mer och mer för varje år. Nu kan man med gott samvete sitta inne och mysa om kvällarna med en filt och kopp varm choklad t.ex… Det är inte så illa det 😉

Och eftersom det är fredag vill jag dela med mig av några snabba, enkla och goda desserter som ni kan svänga ihop i helgen. Desserter i glas ser alltid så elegant och fint ut och är ett roligt sätt att servera en dessert på tycker jag. Blir också lite mer personligt när var och en får sin egna dessert. Här nedan hittar ni 3 olika varianter som alla tre är supergoda och som går fort att fixa ihop! Hoppas ni hittar något ni gillar :)) (Klicka på länkarna för att komma till recepten)

LCHF Chokladmousse

Hallontrifle

Blåbärsdröm

Kram och trevlig helg!

0
5