Hej på er!
Jahapp då har man gått och blivit 1 år äldre! Igår fyllde jag nämligen 25 år och det känns så konstigt. De senaste åren har verkligen gått så fort så fortsätter det i den här takten lär jag väl 30 om en vecka 😉 Skämt och sido, men fort har det gått! Vi firade väldigt lugnt igår, precis så som jag önskade med middag ute på kvällen och vi fick en väldigt fin kväll. Solen sken och vi fick se en så fin solnedgång från restaurangen vi satt på.
Men nu tänkte jag ni skulle få receptet på några helt otroligt goda kakor! Dessa har det mesta som jag älskar som knäckiga havreflarn, mörk choklad och en len smörkräm smaksatt med kaffe. Havreflarn är något som jag tyckt varit klurigt tidigare. De har ofta flutit ut för mycket eller blivit som runda hårda havrekakor. Den här gången blev de däremot helt perfekta så det här receptet kommer jag alltid köra på hädanefter när det kommer till just havreflarn! Vad gäller smörkrämen så har jag faktiskt inte riktigt koll på exakt hur mycket kaffe jag hade i. Jag hällde i lite och smakade vartefter för att få en så god kaffesmak som möjligt. Så ta doseringen av kaffe lite med en nypa salt. Häll i så mycket som ni tycker behövs för att det ska bli gott 🙂
Till ca 10-15 st dubbla
Havreflarn:
75 g smör
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
3 dl havregryn
1 ägg
100 g mörk choklad
Smörkräm:
150 g rumsvarmt smör
2,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
0,5-1 dl starkt kallt kaffe
Havreflarn: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner sockret. Blanda mjöl, bakpulver och havregryn i en bunke och rör ner dessa i smörblandningen. Tillsätt ägget och rör om till en jämn smet. Tillsätt till sist sirapen. Klicka ut små klickar på bakplåtsklädda plåtar. Tänk på att klicka ut dem väldigt glest då de kommer flyta ut. Grädda mitt i ugnen i ca 7-10 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg. Låt svalna. Smält chokladen över ett vattenbad. Ta sedan ett havreflarn i taget och doppa ner till hälften. Låt stelna.
Smörkräm: Blanda ihop smöret och florsocker. Vänd ner äggulan och vaniljsockret och rör om. Häll sedan försiktigt ner kallt kaffe under omrörning. Spritsa eller bred ut ett lager på hälften av flarnen och lägg dem dubbla.
Ät och njuuuut! 🙂
17 svar
Dom ser fantastiskt goda ut!! Måste testa till nästa vecka. Om man vill göra dom glutenfria, vad bör man ersätta vetemjölet med?
Dom ser fantastiskt goda ut!! Måste testa till nästa vecka. Om man vill göra dom glutenfria, vad bör man ersätta vetemjölet med?
Hur lång hållbarhet har de?
Har du provat att baka med glutenfritt mjöl? Vet ej om det går att byta rakt av rent doseringsmässigt dock men jag tror det. I kylen håller de ca 1 vecka 🙂
Jag skulle förvara dessa i frysen
Jag skulle förvara dessa i frysen
Hej! Ser väldigt gott ut och så fina det blev. Jag undrar om du har kokos i flarnen för det står kokosflarn eller ska det stå havreflarn?
Med vänlig hälsning, Sara
Hej Sara! Tack för du uppmärksammande det. Givetvis ska det stå havreflarn och inte kokosflarn 🙂
Kan man hoppa över kaffet i smörkrämen? Eller göra den på något annat sätt?
Ser goda ut
Hur mkt sväller de ut på plåten?
Hur små är klickarna före gräddning?
Vill ju gärna att de blir lika stora. 😊
Går det att frysa? Ser supergoda ut tänkte baka till jul.
De går bra 🙂
Hvordan oppbevares de, tenkte å bake de til jul 🙂
Jag bytte ut havregrynet till glutenfritt havregryn (Semper eko) och vetemjölet bytte jag till finax röda mjölmix (samma mängd) och så tillsatte jag ca 1/2 tsk husk. Funkade jättebra! Väldigt goda kakor!! 😍
Kul att höra! :))
Kan man hoppa över ägg pga allergi el kan man tar kikärtspad som ersättning
Prova gärna kikärtsspad. Har aldrig testat det själv men det bör fungera 🙂