Mörk chokladcheesecake smaksatt med kaffe, toppad med chokladmousse

Länk till detta recept

Något som Viktor verkligen älskar är kaffe, choklad och cheesecake. Ja vem gör inte det egentligen men för hans del är det något speciellt, det finns knappt något som kan göra honom så lycklig ibland än en kopp kaffe och en bit mörk choklad. När han ska välja dessert någon gång så är det ofta cheesecake han väljer om det finns på menyn eller om jag ska baka. Det är alltså inte mycket som slår detta hos honom så jag fick en tanke om att varför inte varför inte komponera ihop någonting av alla dessa tre grejer och göra honom riktigt glad? Det kan ju inte bli annat än gott tänkte jag och visst blev det så! En maffig och bakad cheesecake som smakar både choklad och kaffe och toppad med en chokladmousse. Mmmm! 🙂

Botten:

16 st digestivekex

100 g smör

Cheesecakefyllning:

200 g mörk choklad (70%)

3 ägg

300 g philadelphiaost

1,5 dl socker

1 vaniljstång

2 dl vispgrädde

0,5 dl starkt kallt kaffe

Chokladmousse:

3 dl vispgrädde

2 äggulor

100 g mörk choklad (minst 70%)

Ev. 1 espresso

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kex i en matberedare till fina smulor. Smält smöret och tillsätt sedan det. Tillsätt lite mer smör/digestivekex om du tycker att blandningen är lite för torr/lös att jobba med. Häll i blandningen i en bakform, 22 cm i diameter (mindre går också bra om ni vill ha en högre cheesecake. Tänk då bara på att räddningstiden blir något längre). Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.

Fyllning: Sänk ugnstemperaturen till 150 grader. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna något. Mixa ihop philadelphiaosten, ägg, socker och fröna från vaniljstången. Häll ner den smälta chokladen och grädden. Häll till sist ner kaffet, rör om och vänd ner fyllningen i formen och sätt in i ugnen i ca 50 min – 1h. Låt svalna.

Chokladmousse: Smält chokladen över ett vattenbad, låt svalna något. Vispa grädden varken för löst eller hårt. Blanda ner äggulorna i grädden och avsluta med chokladen. Vill man kan man även tillsätta 1 espresso. Rör om försiktigt till en jämn mousse. Låt stå till sig i kylen en stund och spritsa därefter över kakan.

Dela med dig

2 svar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept