Hej på er denna fredag och 1a december!
Min favoritmånad är här! Så underbart. Snö har vi däremot dessvärre inget av men desto kallare har vi! Herregud så kallt det varit den senaste veckan samtidigt som det verkar vara något fel på värmen här hemma. Trots att vi har på full värme i all rum sitter jag med dubbla koftor och filtar om mig för att inte frysa ihjäl. Vi får nog ta och kolla upp vad det är för fel för så här kallt kan vi inte ha det.
Nu har jag tänt massor av ljus för att få upp värmen lite samtidigt som det spelas julmusik för fullt och jag skriver här till er 🙂 Vill dela med mig av ett recept på några helt underbara julkakor! Drömmar är min absoluta favorit småkaka så vad passar inte bättre än att göra en julig variant också? Smaksatte dem med saffran och ringlade även över lite smält vit choklad och gissa om dem blev goda. Helt underbara och bara färgen gör att man vill hugga in på en direkt! Dessa får ni inte missa till julfikat 🙂
Till ca 25 st:
70 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
0,5 msk vaniljsocker
1/3 dl matolja (inte olivolja)
0,5 tsk hjorthornssalt
2,5 dl vetemjöl
0,5 g saffran (1 påse)
1 tsk vatten
100 g smält vit chocklad
Sätt ugnen på 150 grader. Stöt saffranet med lite socker och blanda ut med vattnet. Blanda ihop smöret med sockret, vaniljsockret och saffransblandningen till en pösig blandning. Tillsätt matoljan försiktigt samtidigt som du rör om. Blanda vetemjölet och hjorthornssaltet och häll ner det i smörblandningen. Blanda tills du får en jämn deg. Rulla ihop till små bollar (tänk på att de flyter ut och blir större i ugn så gör mindre bollar än vad du tror) och placera ut dem med jämna mellanrum på ett bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter! Låt svalna och ringla sedan över smält vit choklad, låt stelna.
Kram, ha en fortsatt riktigt skön 1a december! 🙂
3 svar
Hej,
Hur gör du när du smälter blockchokladen ? Vattenbad eller mikro ? Min blir grynig och klumpig hur jag än gör… 🙁
Smält den över ett vattenbad men långsamt. Vit choklad är känslig för för hög värme så smält den på låg värme 🙂
Gäller det även mörk blockchoklad ?