Jordgubbssemlor

LĂ€nk till detta recept

God förmiddag denna fredag! 🙂

SemmelsĂ€songen Ă€r snart hĂ€r (för mig börjar den i februari) och dĂ„ vill jag dela med mig av ett gammalt favoritrecept som aldrig blir uttjatat för mig. Dessa jordgubbssemlorna Ă€r sĂ„ enormt goda med den saftiga och luftiga kardemummabullen tillsammans med mandelmassan, vispgrĂ€dden och de fĂ€rska jordgubbarna. HĂ€ftigt hur endast nĂ„gra fĂ€rska jordgubbar kan förĂ€ndra sĂ„ mycket! Extra plus att dessa gĂ„r att Ă€ta under sommaren ocksĂ„ vilket klassiska semlor kanske inte riktigt gör pĂ„ samma sĂ€tt 😉

Till 16 st:

25 g jÀst

2,5 dl mjölk

0,75 dl socker

1 tsk stött kardemumma

75 g rumsvarmt smör

1 Àgg

0,5 tsk hjorthornssalt

ca 8 dl vetemjöl

Fyllning:

400 g mandelmassa

0,75 dl vispgrÀdde

6 dl vispgrÀdde

Florsocker

Ca 10 fÀrska jordgubbar

Vetebullar: Stöt kardemummakÀrnorna i en mortel och vÀrm med mjölken till 37 grader (fingerljummen). Smula ner jÀsten i en bunke och hÀll över den fingervarma mjölken sÄ jÀsten löser upp sig. TillsÀtt strösocker och rör om. Rör ner Àgget och smöret. Blanda hjorthornssaltet med vetemjölet, rör ned lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. LÀgg pÄ en bakduk och lÄt jÀsa i 45 minuter.

StjÀlp upp degen pÄ ett mjölat bord och knÄda den lÀtt. Dela degen i 16 bitar och rulla till bollar. LÀgg pÄ en bakplÄtsklÀdd plÄt. LÀgg över en bakduk och lÄt jÀsa ytterligare 45 minuter. SÀtt ugnen pÄ 225 grader.

GrÀdda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter tills de blir gyllenbruna.

Montering: SkÀr av topparna pÄ bullarna. Gröp ur innanmÀtet i bullarna och blanda med mandelmassan och 0,75 dl vispgrÀdde. Fyll bullarna med mandelmassablandningen, lÀgg pÄ ett lager skivade jordgubbar och spritsa dÀrefter över med vispgrÀdde. LÀgg tillslut pÄ locket och pudra med florsocker.

Ät och njut!! 🙂

Dela med dig

2 svar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fÀlt Àr markerade *

Sök recept

Liknande recept

PopulÀra recept