INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Semmelpaj

Länk till detta recept

Hej på er,

Måndag, ny vecka idag och jag vill dela med mig av ett nytt, underbart gott recept! Det är ju någon form av hysteri varje år när det kommer till semlor. Många galna och roliga varianter som uppfinns och man får tycka vad man vill om dem. Personligen älskar jag den klassiska semlan som den är men jag tycker också det är jätteroligt och gott att prova nya varianter. Och den här gången valde jag att göra en semla i ett pajformat. Semlor är trots allt lite tidskrävande och många kanske drar sig för att bjuda ett stort sällskap på semlor just på grund av detta. Det fiffiga med denna paj är då att den räcker till många och är betydligt smidigare att göra än klassiska semlor! Ruskigt god blev den också om jag får säga det själv 😉

Till 2 små eller 1 stor paj:

120 g smör

1 dl florsocker

3 dl vetemjöl

1 äggula

1 tsk mald kardemumma

Fyllning:

400 g mandelmassa

3 tsk mald kardemumma

1 msk vaniljsocker

150 g smör

2 msk vetemjöl

2 ägg

3 äggulor

Dekoration:

Vispad grädde

Florsocker

Kanel

Sätt ugnen på 200 grader.

Botten: Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en fin mördeg. Överarbeta den inte! Plasta in och låt vila i kylen i 20 min.

Fyllning: Smält 50 g smör. Blanda ner kardemumman, rör om och låt stå ett tag. Finriv mandelmassan och rör ihop med 100 g rumsvarmt smör till en slät massa. Tillsätt smör och kardemummablandningen. Blanda därefter ner äggen och en äggula i taget. Blanda till sist ner mjölet och vaniljsockret och rör om till en slät massa.

Ta två formar (18 cm, likt denna) eller en form (24 cm, likt denna) och tryck ut mördegen i botten och upp ett par centimeter i dessa. Tips, använda bakplåtspapper i botten. Jämna till kanterna om så vill genom att skära av en bit med en kniv. Förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter. Häll sedan i fyllningen och sätt in i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.

Låt svalna och toppa med vispad grädde. Sikta över florsocker och kanel.

Lycka till! 🙂

Dela med dig

2 svar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept