Hej, hej, HEJ!
Ja titta vem som skriver här igen! Det var ett uppehåll som blev något längre än planerat men så kan det bli ibland! Snacka om att det hänt mycket i mitt liv sedan jag skrev mitt senaste inlägg i februari förra året. Det krävs nästan ett eget inlägg för det så här tänkte jag nu istället dela med mig utav receptet på årets midsommartårta så får jag skriva mer om allt annat separat 🙂 Men jag är så motiverad och glad över att tiden till att baka börjar komma tillbaka igen så förhoppningsvis har jag lite nya recept som kommer upp här framöver igen 😉 Här är iallafall årets midsommartårta som blev så god! Inte för tung efter all god mat och väldigt tacksam att baka. Går att förbereda och är inte så svår att göra.
Marängbotten
4 äggvitor
2 dl socker
1 tsk ättika
1 msk maizena
50 g smält mörk choklad
Lemoncurd:
3 citroner
2 dl socker
2 ägg
1 äggula
75 g smör
1 msk maizena
Topping:
4 dl Vispgrädde
Jordgubbar
Grovhackade pistagenötter
Mynta
Marängbotten: Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Rör ner sockret lite i taget under vispande. Vispa tills det blir en glansig maräng och som går att forma till toppar med vispen. Tillsätt maizena och ättika, rör om väl. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen och rör om något. Rita upp en cirkel på ett smörat och mjölat bakplåtspapper. Bred ut marängen utefter cirkeln. Grädda mitt i ugnen i 1 h och 15 min. Stäng av värmen från ugnen och låt bottnen stå kvar i eftervärmen minst ett par timmar.
Lemoncurd: Finriv citronskalet från alla 3 citroner och koka upp det tillsammans med saften från 2 av citronerna, smör och socker. Sila därefter av vätskan. Blanda ut maizena med saften från den 3e och sista citronen. Tillsätt detta i citronvätskan. Blanda samman äggen och äggulan och tillsätt dessa i citronvätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud tills krämen tjocknar. Häll upp i en burk och låt svalna!
Montering: Bred på ett lager med lemoncurd på marängbotten. Lägg därefter på ett tjockt lager med vispgrädde, jordgubbar och strö till sist över grovhackade pistagenötter och mynta.
7 svar
Hur många skulle du säga att denna räcker till? 😊
Denna ska jag baka till midsommar. Ser fantastiskt god ut. 🙂
Hur långt i förväg kan man göra lemoncurden, d.v.s. hur länge håller den i kylen? Tack på förhand!
Den håller ca 1 vecka 🙂
Spelar det något roll om den smälta chokladen som man tillsätter är varm eller kal?
Låt chokladen svalna lite, behöver inte vara helt kall men ska inte vara för varm heller 🙂
Spelar det någon roll om den smälta chokladen man tillsätter är varm eller kall? Tack!