INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Cheesecake med karamelliserade äpplen, kolasås & vispgrädde

Länk till detta recept


Hej på er!

Hoppas ni mår bra och har en skön helg att se fram emot! Jag själv ligger dessvärre nedbäddad i sängen med feber just nu. Jättetrist och det är därför som receptet inte kom upp igår kväll som först var planen. Kände att det kom smygandes redan i förrgår och igårkväll kom frossan så jag hade ingen möjlighet att lägga upp receptet här då. Jätteledsen för det dock då jag vet att ni är några som önskat det nu lagom till helgen. Hoppas inte det är för sent för er nu utan att ni kan göra den i helgen ändå. Och denna cheesecake alltså. Herregud vad god den blev om jag får säga det själv. Den här älskade till och med min man som i vanliga fall inte klarar av äpplen i bakverk. Så krämig och god och att göra botten på havrekex med choklad istället för digistivekex blev riktigt gott till äpplena. Det är en blandning mellan äppelpaj och kanelbullar i en cheesecake variant skulle man kunna säga.

Bli dock inte skrämda över listan över antal ingredienser. Denna är inte speciellt svår att baka egentligen och den är perfekt att förbereda dagen innan gästerna kommer.

Botten:

15 st havrekex med choklad

100 g smält smör

Fyllning:

400 g philadelphiaost

1,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 dl creme fraiche

3 ägg

2 stora äpplen

50 g smör

0,75 dl råsocker

2 tsk kanel

Kolsås:

2 dl grädde

2 dl ljus sirap

2 dl socker

1 msk smör

1 nypa salt

Topping:

2 dl vispgrädde

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen i en matberedare. Smält smöret och tillsätt sedan det. Häll i blandningen i en bakplåtsklädd springform, 20-22 cm i diameter (likt DENNA). Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna.

Cheesecakefyllning: Börja med äpplena. Skala och hacka dem i små bitar (Gör dem tunna i ca 1-2 cm längd). Stek äpplena, råsockret, smör och kanel i en stekpanna på svag värme tills äpplena börjar bli lite mjuka och blandningen får en seg konsistens. Låt stå och svalna något.

Mixa sedan philadelphiaosten och crème fraîche till slät yta. Tillsätt sockret och vaniljsockret och rör om ordentligt med en elvisp. Tillsätt sedan 1 ägg i taget under omrörning. Häll smeten i formen, lägg ett tunt lager av äppelblandningen och ringla över lite av såsen och sätt in cheesecaken mitt i ugnen. Sänk ugnstemperaturen direkt till 150 grader. Grädda sedan i ca 40 min. Låt svalna ordentligt och låt sedan stå kallt i ett par timmar. Gärna över natten så den får stelna ordentligt.

Kolasås: När det är dags för servering, börja med kolasåsen. Blanda ihop grädde, sirap, socker, smör och salt i en kastrull. Koka upp och rör om samtidigt. Låt småkoka i 10 minuter och glöm inte bort att röra om under tiden! Ta bort kastrullen från värmen, häll upp i en skål och servera.

Garnering: Låt var och en ringla över lite kolasås och vispad grädde.

Stort lycka till, hoppas den smakar! 🙂

Dela med dig

6 svar

  1. Vet inte om jag är dum, men det står att man ska ringla över lite av såsen efter lagret med äpplen. Vilken sås? Kolasåsen?

  2. Min botten blev väldigt lös…tog hobnobs havreschoklad kakor.
    Smeten blev oxo det och äpplena sjönk bara in i smeten…formen läcker ….men blir säkert god kaka ändå! 😅 doftar underbart av stekta äpplen med kanel

  3. Testade att baka 2st tårtor igår, så himla goda 😍! Blir definitivt fler gånger. Hade 1 18 cm form så gjorde halva receptet för tårtbottnen åt gånger (totalt 3st till 2 tårtor, hade endast 2 lager i tårtan men räckte gott och väl). Hade dock inte behövt dubbla receptet till kolasåsen insåg jag. Men så god!! Håller inte med om att allt blev löst, receptet funkade perfekt:)!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept