Inlägget innehåller annonslänkar

Cheesecake med karamelliserade äpplen, kolasås & vispgrädde


Hej på er!

Hoppas ni mår bra och har en skön helg att se fram emot! Jag själv ligger dessvärre nedbäddad i sängen med feber just nu. Jättetrist och det är därför som receptet inte kom upp igår kväll som först var planen. Kände att det kom smygandes redan i förrgår och igårkväll kom frossan så jag hade ingen möjlighet att lägga upp receptet här då.

Jätteledsen för det dock då jag vet att ni är några som önskat det nu lagom till helgen. Hoppas inte det är för sent för er nu utan att ni kan göra den i helgen ändå. Och denna cheesecake alltså. Herregud vad god den blev om jag får säga det själv. Den här älskade till och med min man som i vanliga fall inte klarar av äpplen i bakverk. Så krämig och god och att göra botten på havrekex med choklad istället för digistivekex blev riktigt gott till äpplena. Det är en blandning mellan äppelpaj och kanelbullar i en cheesecake variant skulle man kunna säga.

Bli dock inte skrämda över listan över antal ingredienser. Denna är inte speciellt svår att baka egentligen och den är perfekt att förbereda dagen innan gästerna kommer.

Botten:

15 st havrekex med choklad

100 g smält smör

Fyllning:

400 g philadelphiaost

1,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 dl creme fraiche

3 ägg

2 stora äpplen

50 g smör

0,75 dl råsocker

2 tsk kanel

Kolsås:

2 dl grädde

2 dl ljus sirap

2 dl socker

1 msk smör

1 nypa salt

Topping:

2 dl vispgrädde

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen i en matberedare. Smält smöret och tillsätt sedan det. Häll i blandningen i en bakplåtsklädd springform, 20-22 cm i diameter (likt DENNA). Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna.

Cheesecakefyllning: Börja med äpplena. Skala och hacka dem i små bitar (Gör dem tunna i ca 1-2 cm längd). Stek äpplena, råsockret, smör och kanel i en stekpanna på svag värme tills äpplena börjar bli lite mjuka och blandningen får en seg konsistens. Låt stå och svalna något.

Mixa sedan philadelphiaosten och crème fraîche till slät yta. Tillsätt sockret och vaniljsockret och rör om ordentligt med en elvisp.

Tillsätt sedan 1 ägg i taget under omrörning. Häll smeten i formen, lägg ett tunt lager av äppelblandningen och ringla över lite av såsen och sätt in cheesecaken mitt i ugnen. Sänk ugnstemperaturen direkt till 150 grader. Grädda sedan i ca 40 min. Låt svalna ordentligt och låt sedan stå kallt i ett par timmar. Gärna över natten så den får stelna ordentligt.

Kolasås: När det är dags för servering, börja med kolasåsen. Blanda ihop grädde, sirap, socker, smör och salt i en kastrull. Koka upp och rör om samtidigt. Låt småkoka i 10 minuter och glöm inte bort att röra om under tiden! Ta bort kastrullen från värmen, häll upp i en skål och servera.

Garnering: Låt var och en ringla över lite kolasås och vispad grädde.

Stort lycka till, hoppas den smakar! 🙂

5
13

Banan och kaffeglass

Hej på er!

Hoppas ni har en bra helg så här långt. Här i Barsebäck blåser det halv storm och det känns som sommaren sjunger på sista versen nu. Sorgligt men sant. Men än är den inte slut så än finns det tid att både äta och göra glass. Glass på hösten och vintern är kanske inte jätteroligt så det gäller att passa på medan sommaren fortfarande är här. Här nedan är ett recept på en supergod och krämig banan och kaffeglass! Kombinationen är fantastiskt god och så är den busenkel att göra!

Detta behöver du:

5 dl grädde

1 burk kondenserad mjölk

2 mogna bananer

4 msk kaffepulver

4 msk fingervarmt vatten

Chokladknappar

Börja med att blanda ut kaffepulvret med vattnet så det löser upp sig. Vispa ihop grädde, kondenserad mjölk samt kaffeblandningen till en fluffig smet. Mixa bananerna släta och blanda ihop med smeten. Tillsätt sedan önskad mängd chokladknappar. Häll upp i en långform, täck med plastfolie och låt så i frysen minst 3 timmar.

Kram <3

0
0

Chokladbollsbiskvier med jordgubbsgömma

Hörrni det här kan ju vara drömmen! Biskvier, chokladbollar och färska jordgubbar i ett och samma bakverk! Jag fick inspirationen av Camilla/Mykitchenstories chokladbollsbiskvier och tänkte att jag skulle prova att göra min variant med jordgubbar i mitten. Det har ju blivit lite utav min grej 😉 Så himla gott och roligt att baka.

Tror inte ni kommer bli besvikna om ni provar att göra dessa. Tänk bara på att de är som godast när de är nygjorda. Jordgubbar gör att biskvibottnen blir vattnig om de får stå flera dygn så ät dem allra helst när de nybakade.

Botten:

200 g mandelmassa

0,5 dl socker

1 äggvita

Fyllning:

100 g mjukt smör

1 1/2 dl strösocker

3,5 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

3,5 msk kakao

2 msk kallt espressokaffe (vanligt kaffe funkar också)

Kokosflingor alt. Pärlsocker att rulla Chokladbollarna i

15 jordgubbar

Topping:

200 g mörk choklad

1 tsk rapsolja

Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan och blanda ner socker och äggvitan. Rör om till en jämn massa och klicka eller spritsa ut till små bottnar på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter.

Fyllning: Blanda smör, strösocker och havregryn i en bunke. Blanda därefter i vaniljsocker och kakao och tillsätt sist kallt kaffe.

Vänd på bottnarna, lägg en halv jordgubbe i mitten och täck med chokladbollssmet. Ställ in i kylen och låt stelna. Strax innan det är dags att ta ut biskvierna ur kylen, börja då att smälta chokladen över ett vattenbad. Tillsätt rapsoljan och rör om. Doppa biskvierna i chokladen. TIPS! Ta en matkniv, tryck i botten på biskvierna och doppa i chokladen. På så sätt slipper du en massa kladd samt får ett jämnare resultat.

Färdiga att äta! 🙂

1
1