INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Sticky buns med kola & pekannötter

Länk till detta recept

Hej på er <3

Hoppas allt är bra denna torsdag! Ni vet väl vad det är för dag imorgon? Kanelbullens dag såklart och det är en dag jag inte vill missa. Men som vanligt tycker jag det är kul att ta ut svängarna lite och för första gången någonsin provade jag att göra sticka buns. Har länge tänkt göra det då det ser helt fantastiskt ut. Och vad glad jag är att jag gjorde det! De blev helt otroligt saftiga och toppingen gjorde de inte direkt sämre. Kanelbullar, salt kola och pekannötter.. Vad kan gå fel egentligen!? 😉 Ett hett tips inför imorgon! 🙂

Till ca 12 st:

Deg

75 g smör

1,5 dl mjölk

1 dl grädde

25 g färsk jäst

1 ägg

1/2 tsk salt

0,75 dl socker

Ca 7 dl vetemjöl

0,5 msk kardemummakärnor

Värm mjölk och grädde i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll därefter i mjölk och gräddblandningen över jästen under tiden du rör om. Tillsätt smöret i bitar och häll sedan ner socker, salt och ägget. Mortla kardemummakärnorna och häll ner dem. Häll ner vetemjölet lite i taget och arbeta degen tills den börja släppa lite i kanterna. Kör degen sedan i maskin i ca 20 minuter. Jäs degen i bunken med en bakduk över till dubbel storlek i ca en timme.

Kolasås:

1 dl grädde

1 dl ljus sirap

1 dl råsocker

1 msk smör

1/2 tsk salt

2 dl grovhackade pekannötter

Blanda ihop grädde, sirap, socker, smör och salt i en kastrull. Koka upp och rör om samtidigt. Låt småkoka i 10 minuter och glöm inte bort att röra om under tiden! Häll upp i en bakplåtsklädd form ca 23*33 (finns HÄR) och strö över pekannötterna.

Fyllning

100 g mjukt smör

0,75 dl socker

0,5 dl kanel 

Ägg till pensling

Vispa ihop ingredienserna till en krämig fyllning. Häll upp degen på ett mjölat bord och tryck ut degen försiktigt utan att knåda den. Kavla ut den till ca 1 cm tjocklek och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär upp ca 2-3 cm tjocka bitar. Lägg ned bitarna i formen med lite mellanrum och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. In i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Vänd sedan upp och ned på formen och lossa bakplåtspapperet. Ät och njuuuut! 😉

Kram och lycka till <3

Dela med dig

Ett svar

  1. Ser verkligen fantastiskt god ut men låter väldigt mycket med 1dl kanel i fyllningen, stämmer det?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept