Pumpapaj

Hej på er! 🙂

Idag ska jag dela med mig utav ett recept som för mig verkligen symboliserar hösten. Nämligen pumpapaj! Detta är faktiskt första gången jag provade att baka detta själv, ja med pumpa överhuvudtaget så det var lite spännande. Alltid så roligt att prova nya saker även om jag kan slita mitt hår om det blir fel.

Den här gången fick jag utgå från ett färdigt recept för att ha någonstans att börja då det var min första gång. Har dock som alltid ändrat om lite men basen kommer härifrån.

Jag minns första gången jag fick smaka pumpapaj. Det var när vi bodde i Edinburgh och blev bjudna på Thanksgivingmiddag hos våra amerikanska vänner Perry och Alexa. Då hade Alexa gjort en pumpapan som var så himla god! Därför ville jag så gärna prova på det nu när Halloween och Thanksgiving närmar sig och denna blev verkligen också supergod 🙂

Pajskal:

4,5 dl vetemjöl

175 g rumsvarmt smör

0,5 tsk salt

2 msk socker

4,5 msk vatten

Fyllning:

4 dl pumpapuré (Jag använde butternut pumpa)

2 ägg

2 dl vispgrädde

1,5 tsk kanel

1 tsk ingefära

1 tsk nejlika

2 dl socker

1 krm salt

Topping:

Vispgrädde

Kanel

Pajskal: Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg och tryck ut i en pajform (28 cm). Förgrädda pajskalet tio minuter i 200 grader.

Fyllning: Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Skala pumpan, skär ned i bitar och koka i ca 10 minuter. Sila bort vattnet och mixa ihop till en slät puré. Låt svalna något. Tillsätt sedan 1 ägg i taget och sedan resterande ingredienser under omrörning tills du får en slät smet. Häll sedan ned över pajskalet och grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.

Servera sedan med lite lättvispad grädde och kanel på toppen.

Kram och lycka till! 🙂