God kväll på er,
Vi fortsätter på temat pumpa och ikväll ska ni få ta del av en helt underbar tårta! Fick så många komplimanger av alla som fick smaka den och det gjorde mig så glad. Den påminner mycket om morotskaka och mjuk pepparkaka i smakerna och bottnarna blev så saftiga! Jättegott ihop med chokladforstingen också som faktiskt var lite utav en chansning.
Jag har helt klart fått mersmak av att baka mer med pumpa efter det här. Inte alls så svårt och komplicerat som jag först föreställde mig att det skulle vara! 🙂
Bottnar:
4 ägg
4 dl socker
5 dl mjöl
3 dl solrosolja
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 nypa salt
6 dl finriven pumpa (Jag använde butternut)
Chokladfrosting:
400 g Philadelphiaost
130 g rumsvarmt smör
4,5 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
Topping:
Pekannötter
Bottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finriv pumpan. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser för sig och rör ner dessa i äggsmeten. Tillsätt tillsist solrosoljan och den finrivna pumpan. Fyll 3 smörade och mjölade formar (Jag tog 3 formar med 18 cm, finns här) med lika mycket i varje. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna.
Choklad frosting: Vispa smöret så de blir mjukt. Tillsätt philadelphia osten och vispa till en jämn smet. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och kakao.
Montering: Jämna först till tårtbottnarna om de behövs genom att skära bort lite på toppen. Lägg sedan en tårtbotten på ett tårtfat. Bred eller spritsa på ett lager med choklad frosting och lägg på nästa tårtbotten, ett till lager med choklad frosting och lägg till sist på sista tårtbotten. Ställ in i kylen i ca 20-30 minuter så tårtan hinner stelna till lite, då blir tårtan lättare att arbeta med sedan när den ska spacklas. PS. Om du upplever att frostingen är lite för lös kan du ställa in denna i kylen så stelnar den lite.
Ta sedan ut tårtan, Stryk på ett tunt lager runt tårtan så att alla smulor fångas upp. Ställ in i kylen igen i ca 15 minuter. Stryk sedan på ett nytt lager och låt stå i kylen 15 minuter till. Fortsätt med detta tills tårtan blivit jämn och blivit täckt med så mycket frosting som man önskar. Jag gjorde detta 4 gånger sammanlagt. Toppa sedan med grovhackade pekannötter.
Kram & lycka till! 🙂