Choklad och pumpatårta

God kväll på er,

Vi fortsätter på temat pumpa och ikväll ska ni få ta del av en helt underbar tårta! Fick så många komplimanger av alla som fick smaka den och det gjorde mig så glad. Den påminner mycket om morotskaka och mjuk pepparkaka i smakerna och bottnarna blev så saftiga! Jättegott ihop med chokladforstingen också som faktiskt var lite utav en chansning.

Jag har helt klart fått mersmak av att baka mer med pumpa efter det här. Inte alls så svårt och komplicerat som jag först föreställde mig att det skulle vara! 🙂

Bottnar:

4 ägg

4 dl socker

5 dl mjöl

3 dl solrosolja

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2 tsk kanel

1 nypa salt

6 dl finriven pumpa (Jag använde butternut)

Chokladfrosting:

400 g Philadelphiaost

130 g rumsvarmt smör

4,5 dl florsocker

1,5 tsk vaniljsocker

1 dl kakao

Topping:

Pekannötter

Bottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finriv pumpan. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser för sig och rör ner dessa i äggsmeten. Tillsätt tillsist solrosoljan och den finrivna pumpan. Fyll 3 smörade och mjölade formar (Jag tog 3 formar med 18 cm) med lika mycket i varje. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna.

Choklad frosting: Vispa smöret så de blir mjukt. Tillsätt philadelphia osten och vispa till en jämn smet. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och kakao.

Montering: Jämna först till tårtbottnarna om de behövs genom att skära bort lite på toppen. Lägg sedan en tårtbotten på ett tårtfat. Bred eller spritsa på ett lager med choklad frosting och lägg på nästa tårtbotten, ett till lager med choklad frosting och lägg till sist på sista tårtbotten. Ställ in i kylen i ca 20-30 minuter så tårtan hinner stelna till lite, då blir tårtan lättare att arbeta med sedan när den ska spacklas.

PS. Om du upplever att frostingen är lite för lös kan du ställa in denna i kylen så stelnar den lite.

Ta sedan ut tårtan, Stryk på ett tunt lager runt tårtan så att alla smulor fångas upp. Ställ in i kylen igen i ca 15 minuter. Stryk sedan på ett nytt lager och låt stå i kylen 15 minuter till. Fortsätt med detta tills tårtan blivit jämn och blivit täckt med så mycket frosting som man önskar. Jag gjorde detta 4 gånger sammanlagt. Toppa sedan med grovhackade pekannötter.

Kram & lycka till! 🙂

0
1

Pumpapaj

Hej på er! 🙂

Idag ska jag dela med mig utav ett recept som för mig verkligen symboliserar hösten. Nämligen pumpapaj! Detta är faktiskt första gången jag provade att baka detta själv, ja med pumpa överhuvudtaget så det var lite spännande. Alltid så roligt att prova nya saker även om jag kan slita mitt hår om det blir fel.

Den här gången fick jag utgå från ett färdigt recept för att ha någonstans att börja då det var min första gång. Har dock som alltid ändrat om lite men basen kommer härifrån.

Jag minns första gången jag fick smaka pumpapaj. Det var när vi bodde i Edinburgh och blev bjudna på Thanksgivingmiddag hos våra amerikanska vänner Perry och Alexa. Då hade Alexa gjort en pumpapan som var så himla god! Därför ville jag så gärna prova på det nu när Halloween och Thanksgiving närmar sig och denna blev verkligen också supergod 🙂

Pajskal:

4,5 dl vetemjöl

175 g rumsvarmt smör

0,5 tsk salt

2 msk socker

4,5 msk vatten

Fyllning:

4 dl pumpapuré (Jag använde butternut pumpa)

2 ägg

2 dl vispgrädde

1,5 tsk kanel

1 tsk ingefära

1 tsk nejlika

2 dl socker

1 krm salt

Topping:

Vispgrädde

Kanel

Pajskal: Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg och tryck ut i en pajform (28 cm). Förgrädda pajskalet tio minuter i 200 grader.

Fyllning: Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Skala pumpan, skär ned i bitar och koka i ca 10 minuter. Sila bort vattnet och mixa ihop till en slät puré. Låt svalna något. Tillsätt sedan 1 ägg i taget och sedan resterande ingredienser under omrörning tills du får en slät smet. Häll sedan ned över pajskalet och grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.

Servera sedan med lite lättvispad grädde och kanel på toppen.

Kram och lycka till! 🙂

0
0

Inlägget innehåller annonslänkar

Sticky buns med kola & pekannötter

Hej på er <3

Hoppas allt är bra denna torsdag! Ni vet väl vad det är för dag imorgon? Kanelbullens dag såklart och det är en dag jag inte vill missa. Men som vanligt tycker jag det är kul att ta ut svängarna lite och för första gången någonsin provade jag att göra sticka buns.

Har länge tänkt göra det då det ser helt fantastiskt ut. Och vad glad jag är att jag gjorde det! De blev helt otroligt saftiga och toppingen gjorde de inte direkt sämre. Kanelbullar, salt kola och pekannötter.. Vad kan gå fel egentligen!? 😉 Ett hett tips inför imorgon! 🙂

Till ca 12 st:

Deg

75 g smör

1,5 dl mjölk

1 dl grädde

25 g färsk jäst

1 ägg

1/2 tsk salt

0,75 dl socker

Ca 7 dl vetemjöl

0,5 msk kardemummakärnor

Värm mjölk och grädde i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll därefter i mjölk och gräddblandningen över jästen under tiden du rör om. Tillsätt smöret i bitar och häll sedan ner socker, salt och ägget. Mortla kardemummakärnorna och häll ner dem. Häll ner vetemjölet lite i taget och arbeta degen tills den börja släppa lite i kanterna. Kör degen sedan i maskin i ca 20 minuter. Jäs degen i bunken med en bakduk över till dubbel storlek i ca en timme.

Kolasås:

1 dl grädde

1 dl ljus sirap

1 dl råsocker

1 msk smör

1/2 tsk salt

2 dl grovhackade pekannötter

Blanda ihop grädde, sirap, socker, smör och salt i en kastrull. Koka upp och rör om samtidigt. Låt småkoka i 10 minuter och glöm inte bort att röra om under tiden! Häll upp i en bakplåtsklädd form ca 23*33 (finns HÄR) och strö över pekannötterna.

Fyllning

100 g mjukt smör

0,75 dl socker

0,5 dl kanel 

Ägg till pensling

Vispa ihop ingredienserna till en krämig fyllning. Häll upp degen på ett mjölat bord och tryck ut degen försiktigt utan att knåda den. Kavla ut den till ca 1 cm tjocklek och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär upp ca 2-3 cm tjocka bitar. Lägg ned bitarna i formen med lite mellanrum och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. In i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Vänd sedan upp och ned på formen och lossa bakplåtspapperet. Ät och njuuuut! 😉

Kram och lycka till <3

1
0