Hej hej!
Här kommer ett lite sent desserttips till helgen! En cheesecake som jag aldrig tröttnar på och som jag vet många av er också tycker om. Har ni inte provat den ännu tycker jag ni ska göra det. Den är supergod! 🙂
Botten:
14 st digistivekex
100 g smält smör
Fyllning:
600 g philadelphiaost
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil
3 ägg
2 mogna bananer
Kolasås:
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 msk smör
1 nypa salt
Garnering:
Vispad grädde
Banan
Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen i en matberedare. Smält smöret och tillsätt sedan det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med. Häll i blandningen i en bakplåtsklädd springform, 20 eller 22 cm i diameter (jag använder DENNA), Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna.
Cheesecakefyllning: Sätt ugnen på 150 grader. Mixa bananerna till en slät massa i en mixer. Tillsätt philadelphiaosten och mixa ihop så det blandas ordentligt. Häll upp i en bunke och tillsätt sockret och vaniljsockret. Rör om ordentligt med en elvisp. Vänd därefter ner gräddfilen rör om och tillsätt sedan 1 ägg i taget under omrörning. Häll smeten i formen och sätt in cheesecaken mitt i ugnen. grädda sedan i ca 45-60 minuter. Låt svalna ordentligt och låt sedan stå kallt i ett par timmar. Gärna över natten så den får stelna ordentligt.
Kolasås: Blanda ihop grädde, sirap, socker, smör och salt i en kastrull. Koka upp och rör om samtidigt. Låt småkoka i 10 minuter och glöm inte bort att röra om under tiden! Ta bort kastrullen från värmen, häll upp i en skål och låt svalna.
Garnering: Lägg upp cheesecaken på ett fat. Häll över kolasås så det täcker hela toppen. Lägg därefter på lite vispgrädde följt av skivad banan.
Lycka till! 🙂
4 svar
Tack för ett underbart recept! Detta var bland det godaste jag har ätit 👌🥰🥳
Den här cheesecaken slår det mesta, härligt fräsch och lagom söt. Men du, receptet innehåller två fel. Till kolasåsen står det att man ska blanda allt och koka ihop, även smöret, sen står det igen att man ska tillsätta smöret!? Och tipset om bakplåtspappret bör stå innan det står att man ska lägga kexblandningen i formen, inte i samband med smeten!
Tack snälla för du uppmärksammade felen. Roligt att du gillar cheesecaken! 🙂
Det var en nydelig ostekake med banan smak. Jeg lagde min i sukkerfri variant. Smakte veldig godt. Takk for oppskriften. Fra Norge