Här kommer en julig och fantastiskt god mazarintårta med smak av saffran. Lite smidigare att bjuda på än klassiska mazariner om man får besök. Och lite festligare dessutom 🙂 Servera denna gärna med lite lättvispad grädde och varför inte lite hallon till också? Saffran och hallon ihop är ju så gott!
Botten:
120 g smör
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
Fyllning:
400 g mandelmassa
0,5 g saffran
1 msk vaniljsocker
150 g smör
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 äggulor
Dekoration:
Mandelspån
Florsocker
Sätt ugnen på 180 grader.
Botten: Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en fin mördeg. Överarbeta den inte! Plasta in och låt vila i kylen i 20 min.
Fyllning: Smält 50 g smör. Blanda ner saffran, rör om och låt stå ett tag. Finriv mandelmassan och rör ihop med 100 g rumsvarmt smör till en slät massa. Tillsätt smör och saffransblandningen. Blanda därefter ner äggen och en äggula i taget. Blanda till sist ner mjölet och vaniljsockret och rör om till en gul, slät massa.
Ta en springform (24 cm, Tips, använd bakplåtspapper i botten) och tryck ut mördegen i botten och upp ett par centimeter i denna. Jämna till kanterna om så vill genom att skära av en bit med en kniv. Häll sedan i fyllningen, toppa med mandelspån och sätt in i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Låt svalna och pudra över lite florsocker.
Ät och njut! 😉