Inlägget innehåller annonslänkar

Pekannötrutor

Hej hej på er i dessa jultider!

Magiska jul! Årets bästa och roligaste tid att baka! Säger det varje år men det är verkligen lika magiskt varje år när man äntligen kan sätta igång och börja baka med julens kryddor.

Här nedan kommer ett recept på galet goda pekannötrutor. Passar perfekt i jultider men också när som på året egentligen. Påminner mycket om pekannötpaj som är min absoluta favoritpaj.

Mördeg:

200 g rumsvarmt smör

1 dl socker

3 dl vetemjöl

Topping:

5 dl grovhackade pekannötter (250 g)

1,5 dl muscovadosocker

1,5 dl ljus sirap

50 g smör

3 msk vispgrädde

1/2 tsk salt

Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader.  Blanda ihop alla ingredienser och nyp ihop snabbt till en fin deg. Klä en fyrkantig form, ca 24 cm (likt DENNA) med bakplåtspapper. Tryck ut degen jämt i botten och grädda mitt i ugn i 5 minuter, sänk sedan temperaturen till 150 grader och fortsätt grädda i ca 25 minuter till, tills botten blir lite gyllenbrun.

Topping: Koka upp sirap, muscovadosocker, grädde, smör och salt tillsammans. Låt puttra en kort stund på låg värme. Tillsätt pekannötterna och rör om ordentligt. Häll över mördegsbotten och sätt in i mitten av ugnen, 150 grader i ca 20 min eller tills den fått en härlig gyllenbrun färg.

Låt svalna och skär sedan i fyrkanter.

Lycka till! 🙂

9
26

Inlägget innehåller annonslänkar

Knäckig blåbärspaj med vit choklad & vaniljgrädde

Hej hej allihopa!

Här kommer ett recept på en alldeles underbar blåbärspaj. Jag kallar den knackig blåbärspaj med vit choklad och vaniljgrädde. Och knäckig är precis vad den är! Toppingen lägger sig som ett krispigt täcke över blåbären och däremellan gottar sig även lite vit choklad. Det är med andra ord en perfekt dessert! 🙂 Servera gärna med lite lättvispad vispgrädde smaksatt med lite vanilj, de blir pricken över i:et!

Botten:

500 g blåbär

0,5 dl florsocker

1 msk potatismjöl

Topping:

150 g vit choklad

150 g smör

0,5 dl ljus sirap

2 msk mjölk

3 dl havregryn

1,5 dl mjöl

1/2 tsk bakpulver

1 dl socker

Till servering:

Vispgrädde blandat med vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en pajform (jag använder DENNA). Blanda ihop allt till botten. Häll ut över pajformen. Grovhacka den vita chokladen och strö över blåbärsblandningen.

Börja sedan med toppingen. Smält smöret i en kastrull. Tag bort från plattan och rör ner sirap och mjölk. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner i smörblandningen. Klicka sedan över blåbären och sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills pajen blivit gyllenbrun.

Servera sedan med vispad grädde blandat med lite vaniljsocker. Så gott!! 🙂

Lycka till!

8
64

Blåbärsbiskvier med vit choklad

Hej hej på er!

Vilket blåbärsår vi har detta året! Skogen har varit full med stora, fina blåbär så nu är frysen full med blåbär som plockats denna säsongen. Jag älskar detta lilla superbär som jag gärna äter som de är med lite mjölk, blandar ner i gröt, gör smoothies på och såklart goda kakor och desserter. Finns så mycket man kan göra och här nedan vill jag dela med mig av receptet på några supergoda biskvier jag gjorde härom veckan. Smörkrämen blev sååå god så den måste jag göra igen och använda till något annat bakverk också 🙂

Botten:

200 g mandelmassa

0,5 dl socker

1 äggvita

Smörkräm:

200 g rumsvarmt osaltat smör

1,5 dl florsocker

3 äggulor

2 dl blåbär

Topping:

200 g vit choklad

2 tsk matolja

Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan och blanda ner socker och äggvitan. Rör om till en jämn massa och klicka eller spritsa ut till små bottnar på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter.

Fyllning: Tänk på att alla ingredienser helst ska vara rumsvarma, då är det mindre chans att smörkrämen skär sig. Blanda samman smöret, florsockret samt äggulorna. Passera blåbären genom en sil och rör sedan ihop till en len och fin kräm.

Vänd på bottnarna och täck dessa med smörkräm. Om du upplever att smörkrämen är svår att arbete med, ställ in den i kylen i en halvtimme så blir den lite fastare och enklare att arbeta med. När bottnarna är täckta med smörkräm, ställ in i kylen i en timme. Strax innan det är dags att ta ut biskvierna ur kylen, börja då att smälta chokladen över ett vattenbad. Var försiktiga med värmen bara då vit choklad inte klarar av för hög värme. Låt chokladen smälta långsamt. Tillsätt matoljan och rör om. Doppa biskvierna i chokladen. Förvara dem i kylen.

Lycka till! 🙂

7
11