Hej hej!
Imorgon går vi in i Påskveckan och då vill jag ju passa på att dela med mig av receptet på en underbart god tårta jag gjorde nu i helgen – En Banoffee tårta! Jag älskar banoffee (som ni säkert märkt ;)) och denna tårtan består utav bananbottnar fyllda med chokladmousse, dulce de leche och skivade bananer samt kolagrädde runt om. Ruskigt gott och inte alls krångligt att göra. Passar perfekt att göra nu till Påsk!
Tårta till 8 personer:
Bananbottnar:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
2 mogna bananer
Chokladmousse:
3 dl vispgrädde
2 ägg
2 msk honung
150 g mörk choklad av bra kvalitet
70 g smör
Fyllning 2:
1/2 burk dulce de leche
1 banan
Kolagrädde:
3 dl vispgrädde
3 msk dulce de leche
Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg, socker och vaniljsocker ordentligt vitt och pösigt. Gärna i upp emot 10 minuter. Mosa bananerna och blanda ner dessa på hög hastighet. Blanda de torra ingredienserna för sig och och sikta ner dessa i smeten. Häll smeten i två smörade och bröade formar (18 cm) och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna ordentligt och skär sedan upp i 4 lika tjocka tårtbottnar.
Chokladmousse: Vispa grädden luftig. Vispa ägg och honung pösigt. Smält chokladen och smöret i ett vattenbad. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten. Rör ner grädden. Ställ in i kylen en liten stund för att stelna något.
Kolagrädde: Vispa grädden luftig. Tillsätt dulce de leche och rör om försiktigt så grädden inte vispas för hårt.
Montering: Lägg en tårtbotten på ett fat. Lägg på ett lager med chokladmousse. Lägg på ytterligare en tårtbotten och bred på ett lager med dulce de leche och skivad banan. Lägg på en till tårtbotten och ytterligare ett lager med chokladmousse. Lägg sen över den sista tårtbottnen. Spackla tårtan med kolagrädde. Så gott! 🙂
Ett svar
Hur mörk choklad använder du?