Minipavlova med jordgubbskompott och vaniljkokta rabarber

Länk till detta recept

Hej hej,

Denna underbara tid vi är inne i nu, när våren är som vackrast. Det blommar, doftar så gott ute och man blir nästan bländad av allt det gröna. Här nere i Skåne blommar rapsen just nu också så när jag är ute på mina dagliga promenader möts jag av stora gula hav av rapsfält. Helt fantastiskt! Man vill ju bara kunna stanna tiden för en liten stund.

Något som jag också älskar med denna tid är rabarbern. En riktig favorit att få baka med och såklart har jag gjort en pavlova med rabarber också 😉 Pavlova är så tacksamt eftersom det går att förbereda i stort sett allt och sedan är det bara att montera ihop strax innan servering. Den här gången gjorde jag dem i portionsformat och toppade men en underbar jordgubbskompott, lättvispad grädde, vaniljkokta rabarber och mynta… Ja ni hör, är inte detta en perfekt försommardessert!? 🙂

Till 4 st:

Marängbotten:

2 äggvitor

1 dl socker

1/2 tsk ättika

1/2 msk maizena

Jordgubbskompott:

250 g frysta jordgubbar

0,5 dl socker

1 tsk citronsaft

Vaniljkokta rabarber:

200 g rabarber

1 dl socker

2 dl vatten

En halv vaniljstång

Garnering:

3 dl vispgrädde

Mynta

Marängbotten: Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Rör ner sockret lite i taget under vispande. Vispa tills det blir en glansig maräng och som går att forma till toppar med vispen. Tillsätt maizena och ättika. Rör om väl. Bred ut marängen till lagom stora bottnar (ca 10 cm i diameter). Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter. Stäng av värmen från ugnen och låt marängen stå kvar på eftervärme i 1 timme.

Jordgubbskompott: Koka upp alla ingredienser i en kastrull. Låt koka på svag värme tills det blivit en syltliknande konsistens. Ta av från plattan och mixa med en stavmixer (behövs ej om man hellre vill ha bitar av jordgubbar). Låt svalna.

Vaniljkokt rabarber: Gröp ur vaniljstången och lägg ner fröna och stången i en kastrull tillsammans med vattnet och sockret. Koka upp. Ansa och skär upp rabarbern i lagom stora bitar (1-2 cm breda). Lägg rabarberbitarna i en skål och häll över vaniljblandningen. Låt stå och dra i minimum en timme.

Montering: Lägg på ett lager av jordgubbskompott på marängbottnen. Toppa sedan med vispgrädde, rabarberbitar och lite mynta.

Lycka till! 🙂

Dela med dig

4 svar

 1. Hej
  Jag hittar inte receptet på rabarber och vaniljtårtan ( med rabarber kompott ).
  Finns det någon möjlighet att du kan maila det till mig.

  Tack på förhand
  Mvh Jessica Stigevall

 2. Hej
  Jag hittar inte receptet på rabarber och vaniljtårtan ( med rabarber kompott ).
  Finns det någon möjlighet att du kan maila det till mig.

  Tack på förhand
  Mvh Jessica Stigevall

 3. Tänkte kolla med dig om man kan göra denna som en stor tårta istället för 4 små?
  Isåfall hur blir receptet då? 😃

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept