Banoffee vet ni nog vid det här laget att jag älskar. Har gjort många varianter på det men här kommer en variant som jag tidigare aldrig testat, nämligen med maräng! En riktigt söt efterrätt men så himla, himla god! Tycker ni om banoffee precis som jag tror jag detta är något för er 😉
Marängbotten
4 äggvitor
2 dl socker
1 tsk ättika
1 msk maizena
50 g smält mörk choklad
Karamelliserade bananer:
2 bananer
50 g smör
0,75 dl råsocker
0,5 dl vatten
1 tsk citronsaft
Övrig topping:
1 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)
4 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
Chokladpavlova: Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Rör ner sockret lite i taget under vispande. Vispa tills det blir en glansig maräng och som går att forma till toppar med vispen. Tillsätt maizena och ättika, rör om väl. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen och rör om något. Rita upp en cirkel på ett smörat och mjölat bakplåtspapper. Bred ut marängen utefter cirkeln. Grädda mitt i ugnen i 1 h och 15 min. Stäng av värmen från ugnen och låt bottnen stå kvar i eftervärmen minst ett par timmar.
Karamelliserad banan: Skiva bananerna i centimetertjocka ”pengar”. Lägg råsocker och vatten i en stekpanna och koka tills det får en gyllenbrun färg. Tillsätt bananerna, smöret och citronsaften. Sjud på låg värme tills bananerna fått en fin färg. Tag bort från plattan.
Montering: Lägg först ett lager med dulce de leche på marängbottnen. Därefter vispad grädde och toppa sedan med de karamelliserade bananerna. Riv lite mörk choklad på toppen.
6 svar
Vad kan man använda istället för dulce de leche? Är laktosintolerant.
Hej Lotta.
Det finns ju laktosfri mjölk så det borde ju gå lika bra att använda till detta.
Mvh // Maria
Hur stor cirkel ska marängen vara?
Det är lite tycke och smak men jag brukar göra ca 20-25 cm i diameter 🙂
Om man gör portionsmaraänger istället för en stor, samma gradantal?
Hej, Ledsen för sent svar. Ja fast något kortare tid i ugnen 🙂