Morotsmuffins med cheesecakefyllning och kanelcrunch

Glad fredag på er! Vilken start vi fått på september månad hittills! Fantastiskt väder med sol och lagom varmt. Ljuvligt 🙂 Här ska ni få ett supersmarrigt recept på saftiga morotsmuffins fyllda med en cheesecakekräm samt toppade med ett krispigt kanelcrunch. Helt otroligt goda!! Dessa ska jag gotta mig i idag till fikat. Kanske även till efterrätt ikväll 😉

Till ca 8 st:

2 ägg

2 dl socker

2,5 dl mjöl

1,5 dl solrosolja

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2 tsk kanel

1 nypa salt

3 dl finrivna morötter

Stora muffinsformar

Cheesecakefyllning:

150 g philadelphiaost

3 msk florsocker

1 msk vaniljsocker

1 tsk maizena

1 tsk citronsaft

Kanelcrunch:

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1 dl socker

75 g smör

2 tsk kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop ingredienserna till cheesecakefyllningen och låt stå. Nyp därefter ihop ingredienserna till kanelcrunchen.

Börja sedan med muffinsen. Finriv morötterna. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser för sig och rör ner dessa i äggsmeten. Tillsätt tillsist solrosoljan och de finrivna morötterna och rör om.

Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet. Lägg gärna formarna på en muffinsplåt så de håller formen bättre. Lägg en klick cheesecakefyllning i mitten. Strö över lite crunch och sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och toppa sedan ev. med lite glasyr (vatten och florsocker som du blandar).

5
38

Smördegsknyten med karamelliserade äpplen

Nu när hösten närmar sig börjar jag och säkerligen många av er också bli sugen på att baka med äpplen. Högsäsongen för äpplen är ju verkligen på hösten och det finns så oändligt mycket gott man kan göra med denna frukt. Här nedan kommer ett busenkelt men ack så himla gott recept på smördegsknyten med karamelliserade äpplen.

Smördegen köper jag färdig i frysdisken så det är himla smidigt att svänga ihop snabbt. Servera dessa gärna med lite vaniljsås till och du har en ljuvlig dessert!

Till 8 st:

4 djupfrysta smördegsplattor

2 stora äpplen

50 g smör

0,75 dl råsocker

2 tsk kanel

1 ägg

Florsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Tina upp smördegsplattorna under tiden du gör äpplena. Skala och skär upp äpplena i små bitar. Stek tillsammans med råsocker, smör och kanel i en stekpanna på svag värme tills äpplena börjar bli lite mjuka och blandningen får en seg konsistens. Ställ åt sidan.

Skär smördegsplattorna på mitten och kavla ut dem på ett mjölat bakbord till fyrkanter på ca 15*15 cm. Lägg en lagom stor klick med äppelfyllning i mitten på varje smördegsplatta och nyp ihop ändarna. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och pensla med ett uppvispat ägg. Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna något.

Precis innan servering, pudra över lite florsocker och servera gärna med lite vaniljsås till. Så gott!

3
16

Banoffee pavlova

Banoffee vet ni nog vid det här laget att jag älskar. Har gjort många varianter på det men här kommer en variant som jag tidigare aldrig testat, nämligen med maräng! En riktigt söt efterrätt men så himla, himla god! Tycker ni om banoffee precis som jag tror jag detta är något för er 😉

Marängbotten

4 äggvitor

2 dl socker

1 tsk ättika

1 msk maizena

50 g smält mörk choklad

Karamelliserade bananer:

2 bananer

50 g smör

0,75 dl råsocker

0,5 dl vatten

1 tsk citronsaft

Övrig topping:

1 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)

4 dl vispgrädde

50 g mörk choklad

Chokladpavlova: Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Rör ner sockret lite i taget under vispande. Vispa tills det blir en glansig maräng och som går att forma till toppar med vispen. Tillsätt maizena och ättika, rör om väl. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen och rör om något. Rita upp en cirkel på ett smörat och mjölat bakplåtspapper. Bred ut marängen utefter cirkeln. Grädda mitt i ugnen i 1 h och 15 min. Stäng av värmen från ugnen och låt bottnen stå kvar i eftervärmen minst ett par timmar.

Karamelliserad banan: Skiva bananerna i centimetertjocka ”pengar”. Lägg råsocker och vatten i en stekpanna och koka tills det får en gyllenbrun färg. Tillsätt bananerna, smöret och citronsaften. Sjud på låg värme tills bananerna fått en fin färg. Tag bort från plattan.

Montering: Lägg först ett lager med dulce de leche på marängbottnen. Därefter vispad grädde och toppa sedan med de karamelliserade bananerna. Riv lite mörk choklad på toppen.

6
3