Saffranspavlova med vit chokladkräm, hjortronsylt, apelsinskivor och pistagenötter

Länk till detta recept

Saffransmaräng, vit chokladkräm, hjortronsylt, apelsinklyftor och pistagenötter… Visst låter väl detta som en underbart god juldessert? Denna smakkombination blev otroligt god och det är en dessert som inte känns för tung att äta efter all julmat. Extra bra att det är en dessert som går att förbereda i tid också! 🙂 Tänk bara på att montera den strax innan servering då den är som godast då.

Marängbotten

4 äggvitor

2 dl socker

1 tsk ättika

1 msk maizena

2 pkt saffran (1 g)

Vit chokladkräm

3 dl vispgrädde

200 g philadelphiaost

1 msk vaniljsocker

150 g vit choklad

Topping

1/2 burk hjortronsylt

3 apelsiner

100 g pistagenötter

Marängbotten: Sätt ugnen på 140 grader. Mortla saffran med 1 tsk socker. Häll ned i en litet glas och blanda med ättikan. Låt stå och dra. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Rör ner sockret lite i taget under vispande. Vispa tills det blir en glansig maräng och som går att forma till toppar med vispen. Tillsätt maizena och rör om. Häll tillsist ner saffransblandningen och rör om till en jämn gul färg. Rita upp en cirkel på ett smörat och mjölat bakplåtspapper. Bred ut marängen utefter cirkeln. Grädda mitt i ugnen i 1 h och 15 min. Stäng av värmen från ugnen och låt bottnen stå kvar i eftervärmen minst ett par timmar.

Vit chokladkräm: Vispa grädde, philadelphiaost och vaniljsocker till en fluffig och slät kräm. Smält den vita chokladen över ett vattenbad. Vänd ner denna i krämen och rör om.

Montering: Grovhacka pistagenötterna och skär ut fina klyftor från apelsinerna. Bred ett lager med vit chokladkräm över marängbottnen. Klicka ut hjortronsylt däröver. Lägg sedan på apelsinklyftorna och toppa sedan med de grovhackade pistagenötterna. Klar att serveras! 🙂

Dela med dig

18 svar

    1. Hej! Hoppas du kan svara snabbt trots julafton. Jag ska baka denna ikväll och undrar om man ska vispa grädden först, innan man vispar i osten. Tänker att det blir rinnigt annars men blev så osäker. Jag blir såå glad om du ser detta!

      God jul!

  1. Hei
    Kan man bruke mascarponeost i stedet for philadelfia?

    Og det er mange som ikke liker multer/hjorton. Kan man bruke et annet syltetøy? Og i så fall hvilke?☺️

  2. Skulle va bra om drt stod att chokladen ska svalna innan man blandar ner den, för min smet skar sig typ och blev klumpig.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept