Saffransmaräng, vit chokladkräm, hjortronsylt, apelsinklyftor och pistagenötter… Visst låter väl detta som en underbart god juldessert? Denna smakkombination blev otroligt god och det är en dessert som inte känns för tung att äta efter all julmat. Extra bra att det är en dessert som går att förbereda i tid också! 🙂 Tänk bara på att montera den strax innan servering då den är som godast då.
Marängbotten
4 äggvitor
2 dl socker
1 tsk ättika
1 msk maizena
2 pkt saffran (1 g)
Vit chokladkräm
3 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
1 msk vaniljsocker
150 g vit choklad
Topping
1/2 burk hjortronsylt
3 apelsiner
100 g pistagenötter
Marängbotten: Sätt ugnen på 140 grader. Mortla saffran med 1 tsk socker. Häll ned i en litet glas och blanda med ättikan. Låt stå och dra. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Rör ner sockret lite i taget under vispande. Vispa tills det blir en glansig maräng och som går att forma till toppar med vispen. Tillsätt maizena och rör om. Häll tillsist ner saffransblandningen och rör om till en jämn gul färg. Rita upp en cirkel på ett smörat och mjölat bakplåtspapper. Bred ut marängen utefter cirkeln. Grädda mitt i ugnen i 1 h och 15 min. Stäng av värmen från ugnen och låt bottnen stå kvar i eftervärmen minst ett par timmar.
Vit chokladkräm: Vispa grädde, philadelphiaost och vaniljsocker till en fluffig och slät kräm. Smält den vita chokladen över ett vattenbad. Vänd ner denna i krämen och rör om.
Montering: Grovhacka pistagenötterna och skär ut fina klyftor från apelsinerna. Bred ett lager med vit chokladkräm över marängbottnen. Klicka ut hjortronsylt däröver. Lägg sedan på apelsinklyftorna och toppa sedan med de grovhackade pistagenötterna. Klar att serveras! 🙂
18 svar
Hur många personer räcker den till ungefär? 🙂
Ca 8 personer 🙂
Hej! Hoppas du kan svara snabbt trots julafton. Jag ska baka denna ikväll och undrar om man ska vispa grädden först, innan man vispar i osten. Tänker att det blir rinnigt annars men blev så osäker. Jag blir såå glad om du ser detta!
God jul!
Hur stor cirkel ska man göra? Som man vill?
Hej,
Vilken procent på ättika är det? ☺️
God jul!
Jag använder 12% 🙂 Tack detsamma! 🙂
Hei
Kan man bruke mascarponeost i stedet for philadelfia?
Og det er mange som ikke liker multer/hjorton. Kan man bruke et annet syltetøy? Og i så fall hvilke?☺️
Hej!
Det går bra 🙂 Alternativ till hjortronsylt kan vara björnbärssylt och hallonsylt 🙂
Testade denna i år🤶 använde apelsincurd🍊 ist för hjortronsylt, supergott!
Tack för fint recept o God Jul🎅🤶
Va roligt att höra! :)) Gott nytt år!
Oj, så god. Kan varmt rekommenderas =)
Vilken värme har du på ugnen när du bakar marängbotten?
140 🙂
Kan man förbereda den vita chokladkrämen, eller måste man göra den precis innan?
Går att förbereda 🙂
Skulle va bra om drt stod att chokladen ska svalna innan man blandar ner den, för min smet skar sig typ och blev klumpig.
Hei, hvordan klarer du å blande den hvite sjokoladen med kremen uten at det klumper seg?
Blanda ordentligt under tiden som du häller ned chokladen 🙂