INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Blåbärscheesecake med oreobotten & blåbärskompott

Länk till detta recept

Nu när julen är över för denna gång blir jag ofta direkt sugen på att börja baka med frukt och bär. Vet inte riktigt varför men kanske för att det känns lite ”fräschare” jämfört med allt mastigt julgodis man ätit under julen? Här kommer iallafall ett recept på en riktig blåbärsdröm som är en supersmidig dessert att göra. Det är en frusen cheesecake så ett tips är att göra cheesecaken dagen innan den ska serveras så hinner den frysa över natten. Blåbärskompotten är godast att göra samma dag. En fantastiskt god (och vacker) dessert! 🙂

Till ca 8-10 bitar

Botten:

1,5 paket oreos (gärna de som har extra mycket kräm)

Fyllning:

4 ägg

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

450 g philadelphiaost

3,5 dl vispgrädde

4 dl blåbär (ca 250 g)

Blåbärskompott:

250 g färska eller tinade blåbär

3/4 dl socker

1 tsk potatismjöl

Saft från en liten citron

Botten: Klä botten på en springform (20 cm med hög kant, likt DENNA). Mixa oreos till smulor och fyll botten. Pressa ut till en jämn och fast botten. Sätt in i kylen.

Fyllning: Separera äggulor från äggvitor och lägg dem i varsin skål. Häll ner sockret i skålen med äggulorna. Vispa pösigt. Mosa osten med vaniljsockret och rör samman med socker och ägg blandningen till en jämn smet. Vispa grädden i en tredje skål och rör sedan ner lite i taget i ägg och ostblandningen. Vispa äggvitorna hårt och rör ner lite i taget i smeten. Mixa tillsist blåbären och häll ner dessa i smeten och rör om. Häll smeten i formen och ställ i frysen över natten alt. minst 6 h.

Kompott: Koka upp blåbär, citronsaft och socker i en kastrull. Låt stå och småkoka i en minut. Ta lite av saften från blåbären i kastrullen och blanda ut med potatismjölet i en liten skål alt. glas. Häll ned redningen i kastrullen och rör om till lagom fast konsistens. Häll upp en skål och låt svalna.

Ta ut cheesecaken 20 minuter innan servering. Lägg upp på ett fat och toppa med kompotten.

Lycka till! 🙂

Dela med dig

6 svar

 1. Otroligt god cheesecake! Blev väldigt uppskattad på kalaset vi hade idag. Fräsch och god!
  Dock måste du ha skrivit fel i storlek på springformen? Fanns inte en chans överhuvudtaget att fyllningen skulle få plats i den lilla formen. Bytte till en i storlek 25cm och den blev perfekt upp till kanten. 🙂
  Tack för väldigt gott recept!

  1. Hej!

   Jag håller med Mia. Receptet känns väldigt bra men att använda en 20cm form
   är hopplöst. Det klassiska svenska måttet på en form är 24cm. Nästan alla recept
   är skrivna för det.

  1. Nej tyvärr inte. Det går att förvara den i kylen ca 2 h innan servering eller i rumstemperatur ca 30 innan servering 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept