Inlägget innehåller annonslänkar

Knäckig päron och kardemummapaj

Knäckiga fruktpajer med lite vaniljsås eller vaniljglass till kan vara bland det godaste som finns! Extra bra också att de är så enkla att göra! Här är en supergod variant med päron och kardemumma. Kan vara lite roligt att göra istället för den klassiska med äpple och kanel. Och den doften som sprids när man gör den här.. Ljuvligt!

Botten:

4 medelstora päron

1 msk kardemumma

3 msk socker

Topping:

150 g smör

0,5 dl ljus sirap

2 msk mjölk

3 dl havregryn

1,5 dl mjöl

1/2 tsk bakpulver

1,25 dl socker

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva päronen till tunna klyftor. Lägg ner i en skål och rör om med kardemumma och socker. Täck botten av en pajform med päronen (jag använder DENNA pajform).

Börja sedan med toppingen. Smält smöret i en kastrull. Tag bort från plattan och rör ner sirap och mjölk. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner i smörblandningen. Klicka sedan över smeten och sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills pajen blivit gyllenbrun. Servera gärna varm med vaniljsås eller vaniljglass 🙂

8
91

Inlägget innehåller annonslänkar

Blåbärscheesecake med oreobotten & blåbärskompott

Nu när julen är över för denna gång blir jag ofta direkt sugen på att börja baka med frukt och bär. Vet inte riktigt varför men kanske för att det känns lite ”fräschare” jämfört med allt mastigt julgodis man ätit under julen? Här kommer iallafall ett recept på en riktig blåbärsdröm som är en supersmidig dessert att göra.

Det är en frusen cheesecake så ett tips är att göra cheesecaken dagen innan den ska serveras så hinner den frysa över natten. Blåbärskompotten är godast att göra samma dag. En fantastiskt god (och vacker) dessert! 🙂

Till ca 8-10 bitar

Botten:

1,5 paket oreos (gärna de som har extra mycket kräm)

Fyllning:

4 ägg

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

450 g philadelphiaost

3,5 dl vispgrädde

4 dl blåbär (ca 250 g)

Blåbärskompott:

250 g färska eller tinade blåbär

3/4 dl socker

1 tsk potatismjöl

Saft från en liten citron

Botten: Klä botten på en springform (20 cm med hög kant, likt DENNA). Mixa oreos till smulor och fyll botten. Pressa ut till en jämn och fast botten. Sätt in i kylen.

Fyllning: Separera äggulor från äggvitor och lägg dem i varsin skål. Häll ner sockret i skålen med äggulorna. Vispa pösigt. Mosa osten med vaniljsockret och rör samman med socker och ägg blandningen till en jämn smet. Vispa grädden i en tredje skål och rör sedan ner lite i taget i ägg och ostblandningen. Vispa äggvitorna hårt och rör ner lite i taget i smeten. Mixa tillsist blåbären och häll ner dessa i smeten och rör om. Häll smeten i formen och ställ i frysen över natten alt. minst 6 h.

Kompott: Koka upp blåbär, citronsaft och socker i en kastrull. Låt stå och småkoka i en minut. Ta lite av saften från blåbären i kastrullen och blanda ut med potatismjölet i en liten skål alt. glas. Häll ned redningen i kastrullen och rör om till lagom fast konsistens. Häll upp en skål och låt svalna.

Ta ut cheesecaken 20 minuter innan servering. Lägg upp på ett fat och toppa med kompotten.

Lycka till! 🙂

6
29

Chokladbollsgranar

Här kommer ett tips på något som är perfekt att baka tillsammans med barnen vid jul. Nämligen chokladbollsgranar! Det är ju så barnsligt gott med chokladbollar så varför inte göra en julig variant i form av ett par julgranar!? 🙂

Till ca 10 st:

100 g mjukt smör

1 1/2 dl strösocker

3,5 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

3,5 msk kakao

2 msk kallt espressokaffe (vanligt kaffe funkar också)

Grön karamellfärg

Kokos

Blanda smör, strösocker och havregryn i en bunke. Blanda därefter i vaniljsocker och kakao och tillsätt sist kallt kaffe. Sätt in smeten i kylen en stund så smeten stelnar lite.

Häll ned kokos i en skål. Häll ned några droppar grön karamellfärg och rör om tills du får en fin grön färg. Ta sedan ut smeten och forma till granar (ungefär som koner). Rulla i kokosen och låt stelna i kylen.

0
42