Nu är det snart tid för semlor och precis som varje år tycker jag det är så roligt att prova lite nya varianter på den klassiska semlan. Den klassiska semlan är alltid den klassiska. Men tycker man kan göra så himla många goda varianter också. Här t ex kommer ett recept på en tårta som smakar som en vanlig semla. Perfekt om man får gäster och varför inte bjuda på denna på ett födelsedagskalas? Tänk att bli bjuden på en födelsedagstårta som smakar som semla.. Jag har blivit så lycklig! 🙂
Till ca 8 pers:
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 tsk kardemumma
Fyllning:
500 g mandelmassa + 3 dl vispgrädde
5 dl vispgrädde + 1 msk vaniljsocker
Topping:
Mandelspån
Florsocker
Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg, socker och vaniljsocker ordentligt vitt och pösigt. Gärna i upp emot 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna för sig och och sikta ner dessa i smeten. Klä botten på två formar (18 eller 20 cm, gärna med hög kant likt DENNA) med bakplåtspapper, smöra och häll ned lika delar av smeten i de båda formarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt bottnarna svalna ordentligt och skär sedan upp i 4 lika tjocka tårtbottnar.
Fyllning: Vispa ihop mandelmassa och vispgrädde (grädden ska ej vara vispad innan). Rör om tills du får en slät konsistens. Vispa resterande grädde (5 dl) och vaniljsocker i en annan skål.
Montering: Lägg en tårtbotten på ett fat. Spritsa på ett lager med mandelmassa och sedan ett lager med vispgrädde. Lägg på ytterligare en tårtbotten och gör samma procedur tills hela tårtan är fylld. Spackla tårtan med vispgrädde och täck den sedan med mandelspån. Pudra över lite florsocker och låt stå i kylen en stund innan servering så den får sätta sig.
5 svar
Kan man göra den dagen innan ?
Absolut det går bra 🙂 Om möjligt, vänta med att spackla den till samma dag men om de inte går kan man göra det dagen innan också.
Vill bara kolla om det ska vara vaniljpulver (eller om det kanske ska vara vaniljsocker)? Det känns så mycket med 2 tsk vaniljpulver, jag brukar oftast använda bara någon nypa av det i vanliga fall.
Tack för du uppmärksamma det. Det ska givetvis stå vaniljsocker. Har ändrat det nu 🙂
Tack för svar! Tårtan blev otroligt god!