Imorgon är det fettisdagen och varför inte slå på stort med något alldeles extra? För det är precis vad dessa semlor är, något utöver det vanliga. Dessa saftiga vetebullarna är fyllda med en otroligt god och hemmagjord mandelmassa, chokladganache, chokladgrädde och som pricken över i:et lite kolasås. Bara massor av gott i en och samma bulle. Super supergott!!
Till ca 12-15 st:
25 g jäst
2,5 dl mjölk
0,75 dl socker
1 tsk stött kardemumma
75 g rumsvarmt smör
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl
Mandelmassa:
200 g sötmandel
2 dl florsocker
2 äggvitor
Ganache:
150 g mörk choklad
1,5 dl grädde
Chokladgrädde:
5 dl vispgrädde
1,5 dl florsocker
1 dl kakao
Kolasås:
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 tsk smör
1 nypa salt
Topping:
Florsocker
Tillvägagångssätt:
Bullar: Stöt kardemummakärnorna i en mortel och värm med mjölken till 37 grader (fingerljummen). Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken så jästen löser upp sig. Tillsätt strösocker och rör om. Rör ner ägget och smöret och vänd därefter ner lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 40 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i 16 bitar och rulla till bollar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler.
Kolasås: Blanda ihop grädde, sirap, socker, smör och salt i en kastrull. Koka upp och rör om samtidigt. Låt småkoka i 10 minuter och glöm inte bort att röra om under tiden! Låt svalna.
Mandelmassa: Mixa sötmandlarna fint. Tillsätt florsockret och mixa ihop. Tillsätt tillsist äggvitorna och mixa ihop till en krämig massa.
Ganache: Grovhacka chokladen och lägg i en skål. Värm upp grädden i en kastrull och häll över chokladen. Rör om till en slät ganache.
Chokladgrädde: Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt 1 dl grädde och rör om så det blir en slät kräm. Tillsätt sedan resten av grädden och vispa till en fluffig grädde.
Montering: Skär av topparna på bullarna. Gröp ur innanmätet i bullarna. Fyll bullarna med mandelmassan, ett lager med chokladganache, spritsa på grädden och ringla över lite kolasås. Lägg till sist på ”locket” och pudra med florsocker.