Äppelrutor med mandelmassa & kanel
Startar denna vecka med att ge er receptet på helt fantastiskt goda och saftiga bullarna fyllda med äpple, mandelmassa & kanel. Dessa är gjorda i en långpanna och är väldigt smidiga att göra. Du slipper greja med att snurra bullarna och istället bara lägga hela degen i en långpanna och skära upp i fyrkanter. En sådan här tillsammans med ett glas iskall mjölk.. Magiskt gott! 🙂
Till ca 30 st:
Deg
150 g smör
3 dl mjölk
2 dl grädde
50 g färsk jäst
1 ägg
1/2 tsk salt
1,5 dl socker
Ca 12 dl vetemjöl
1 msk kardemummakärnor
Fyllning:
4 äpplen
100 g smör
200 g mandelmassa
2 msk kanel
0,5 dl socker
Topping:
1 ägg
Pärlsocker
Mandelspån
Deg: Värm mjölk och grädde i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll därefter i mjölk och gräddblandningen över jästen under tiden du rör om. Tillsätt smöret i bitar och häll sedan ner socker, salt och ägget. Mortla kardemummakärnorna och häll ner dem. Häll ner vetemjölet lite i taget och arbeta degen tills den börja släppa lite i kanterna.
Kör degen sedan i maskin i ca 20 minuter. Jäs degen i bunken med en bakduk över till dubbel storlek i ca en timme.
Fyllning: Skala och riv äpplena. Riv även mandelmassan. Vispa ihop med resten av ingredienserna till en krämig fyllning.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Försök att inte knåda den för mycket. Kavla ut degen till en rektangel. Bred på fyllningen på hälften av degen (långsidan) och vik sedan ihop. Gör samma sak en gång till fast på kortsidan. Lägg över på en bakplåtsklädd långpanna (lika stor som en vanlig ugnsplåt) och kavla ut så nästan hela plåten täcks av degen. Skär upp i fyrkanter efter önskad storlek. Lägg på en bakduk och låt jäsa ytterligare 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån. Sätt in i ugnen i ca 10-15 minuter. Låt svalna något och bryt sedan i bitar.
Lycka till! 🙂