Äppelrutor med mandelmassa & kanel

Länk till detta recept

Startar denna vecka med att ge er receptet på helt fantastiskt goda och saftiga bullarna fyllda med äpple, mandelmassa & kanel. Dessa är gjorda i en långpanna och är väldigt smidiga att göra. Du slipper greja med att snurra bullarna och istället bara lägga hela degen i en långpanna och skära upp i fyrkanter. En sådan här tillsammans med ett glas iskall mjölk.. Magiskt gott! 🙂

Till ca 30 st:

Deg

150 g smör

3 dl mjölk

2 dl grädde

50 g färsk jäst

1 ägg

1/2 tsk salt

1,5 dl socker

Ca 12 dl vetemjöl

1 msk kardemummakärnor

Fyllning:

4 äpplen

100 g smör

200 g mandelmassa

2 msk kanel

0,5 dl socker

Topping:

1 ägg

Pärlsocker

Mandelspån

Deg: Värm mjölk och grädde i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll därefter i mjölk och gräddblandningen över jästen under tiden du rör om. Tillsätt smöret i bitar och häll sedan ner socker, salt och ägget. Mortla kardemummakärnorna och häll ner dem. Häll ner vetemjölet lite i taget och arbeta degen tills den börja släppa lite i kanterna. Kör degen sedan i maskin i ca 20 minuter. Jäs degen i bunken med en bakduk över till dubbel storlek i ca en timme.

Fyllning: Skala och riv äpplena. Riv även mandelmassan. Vispa ihop med resten av ingredienserna till en krämig fyllning.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Försök att inte knåda den för mycket. Kavla ut degen till en rektangel. Bred på fyllningen på hälften av degen (långsidan) och vik sedan ihop. Gör samma sak en gång till fast på kortsidan. Lägg över på en bakplåtsklädd långpanna (lika stor som en vanlig ugnsplåt) och kavla ut så nästan hela plåten täcks av degen. Skär upp i fyrkanter efter önskad storlek. Lägg på en bakduk och låt jäsa ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna något och bryt sedan i bitar.

Lycka till! 🙂

Dela med dig

14 svar

    1. Det bör gå att använda havremjölk och mjölkfritt smör, samma mängd. Har dock aldrig provat själv men tror inte de ska vara några problem 🙂

  1. Blev aldelles för lite med 10-15 min för min del… de var fortfarande deg inuti. Fick ta 40 min. Gjort som recept och haft samma temperatur i ugnen. De växte dock till sig väldigt mycket.

  2. Hej! När du kavlar ut degen så ska den alltså bli 4 ggr så stor som långpannan (24×34 cm är vanliga mått på en långpanna)? Blir ju 136cm x 96 cm isåfall, så blir ju galet stor deg innan jag börjar vikningen 😳

  3. Har gjort dessa rutor, väldigt goda. Måste bara tillägga att jag hade dem i ugnen i ca 26 minuter. Den flaggademandeln blev liksom bränd på vissa bitar. Nästa gång tar jag nog bara pärlsocker. Ett gott bakverk som tar lång tid att göra.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept