Äppelrutor med mandelmassa & kanel

Startar denna vecka med att ge er receptet på helt fantastiskt goda och saftiga bullarna fyllda med äpple, mandelmassa & kanel. Dessa är gjorda i en långpanna och är väldigt smidiga att göra. Du slipper greja med att snurra bullarna och istället bara lägga hela degen i en långpanna och skära upp i fyrkanter. En sådan här tillsammans med ett glas iskall mjölk.. Magiskt gott! 🙂

Till ca 30 st:

Deg

150 g smör

3 dl mjölk

2 dl grädde

50 g färsk jäst

1 ägg

1/2 tsk salt

1,5 dl socker

Ca 12 dl vetemjöl

1 msk kardemummakärnor

Fyllning:

4 äpplen

100 g smör

200 g mandelmassa

2 msk kanel

0,5 dl socker

Topping:

1 ägg

Pärlsocker

Mandelspån

Deg: Värm mjölk och grädde i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll därefter i mjölk och gräddblandningen över jästen under tiden du rör om. Tillsätt smöret i bitar och häll sedan ner socker, salt och ägget. Mortla kardemummakärnorna och häll ner dem. Häll ner vetemjölet lite i taget och arbeta degen tills den börja släppa lite i kanterna.

Kör degen sedan i maskin i ca 20 minuter. Jäs degen i bunken med en bakduk över till dubbel storlek i ca en timme.

Fyllning: Skala och riv äpplena. Riv även mandelmassan. Vispa ihop med resten av ingredienserna till en krämig fyllning.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Försök att inte knåda den för mycket. Kavla ut degen till en rektangel. Bred på fyllningen på hälften av degen (långsidan) och vik sedan ihop. Gör samma sak en gång till fast på kortsidan. Lägg över på en bakplåtsklädd långpanna (lika stor som en vanlig ugnsplåt) och kavla ut så nästan hela plåten täcks av degen. Skär upp i fyrkanter efter önskad storlek. Lägg på en bakduk och låt jäsa ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån. Sätt in i ugnen i ca 10-15 minuter. Låt svalna något och bryt sedan i bitar.

Lycka till! 🙂

9
96

Hallon & marängsnittar

Hej på er i höstrusket! Fredag idag och här tänkte jag dela med mig av ett recept på supergoda småkakor att kanske baka i helgen? Några kanske känner igen dessa sedan tidigare? Bakade dessa för många år sedan och nu provade jag att baka dessa igen men med några justeringar. Tänk er mördeg, hallonsylt och maräng ihop.. Otroligt gott! En lite ”lyxigare” variant på hallonsnittar 😉

Till ca 15-20 st:

Mördeg:

130 g rumsvarmt smör

0,75 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

1 äggula

1/2 burk hallonsylt

Maräng:

3 äggvitor

1,5 dl strösocker

Mandelspån att toppa med

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda snabbt ihop ingredienserna till mördegen antingen i en matberedare eller för hand. Var noga med att inte överarbeta degen! Plasta in degen och lägg in i kylen i 30 minuter.

Dela degen på två. Rulla ut den till två längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till litegrann och gör sedan en liten fördjupning där ni fyller med sylt. Sätt in i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills dem börjar få gyllenbrun färg.

Vispa marängen under tiden! Vispa först äggvitorna till ett fast skum. Strö försiktigt ner sockret och vispa på hög hastighet tills du får en fast maräng.

När kakorna är klara, skär försiktigt upp i snittar, spritsa över maräng på varje snitt och sätt tillbaka in i ugnen i ca 5-10 min tills marängen blir hård och fått lite färg. Låt svalna sen är de bara att äta och njuta 🙂

Kram på er!

3
51

Inlägget innehåller annonslänkar

Kladdkaka med passionsfruktsgrädde

Blivit många recept med just passionsfrukt här på sistone men jag har kommit in i en period med att baka mycket av det. Kanske just för att jag tycker det är så himla gott. Och vad kan gå fel med en riktigt kladdig och chokladsmakande kladdkaka med en sötsyrlig passionsfruktsgrädde? Ingenting 😉

Kladdkaka:

2 ägg

100 g smält smör

1 dl vetemjöl

2 dl strösocker

3 msk kakao

1 1/2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

100 g smält mörk choklad av bra kvalitet

Passionsfruktsgrädde:

4 passionfrukter

2 msk socker

2-2,5 dl vispgrädde

Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman alla ingredienser till botten. Grädda i en smörad springform (20 cm, likt denna) i ca 15 minuter. Låt svalna ca 1 timme i kylen.

Passionsfruktsgrädde: Gröp ur passionfrukterna och låt koka upp tillsammans med sockret i ett par minuter. Sila bort kärnorna och ställ in i kylen för att svalna i någon timme. Vispa grädden och vänd ner denna i den kylda passionfruktblandningen. Toppa kladdkakan med grädden och ev. några klyftor av en passionsfrukt.

0
30