En av de bästa sakerna med hösten är alla goda bakverk med äpplen. Finns så mycket gott man kan baka med dessa och här kommer ett recept på en underbart god mazarintårta med äpplen och kardemumma. En kaka som verkligen andas höst!
120 g smör
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
Fyllning:
400 g mandelmassa
1 msk mald kardemumma
1 msk vaniljsocker
150 g smör
2 msk vetemjöl
2 ägg
3 äggulor
1 äpple
Mandelspån
Florsocker
Botten: Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en fin mördeg. Överarbeta den inte! Plasta in och låt vila i kylen i 20 min.
Fyllning: Sätt ugnen på 180 grader. Smält 50 g smör. Blanda ner kardemumman, rör om och låt stå ett tag. Finriv mandelmassan och rör ihop med 100 g rumsvarmt smör till en slät massa. Tillsätt smör och kardemummablandningen. Blanda därefter ner äggen och en äggula i taget. Blanda till sist ner mjölet och vaniljsockret och rör om till en slät massa.
Ta en springform (24 cm, likt denna) (Tips, använd bakplåtspapper i botten) och tryck ut mördegen i botten och upp ett par centimeter i denna. Jämna till kanterna om så vill genom att skära av en bit med en kniv. Häll i fyllningen. Skiva äpplet i smala klyftor. Tryck ned i kakan och strö över lite mandelspån. Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Kakan ska ha fått en gyllenbrun färg och inte vara dallrig. Ta ut och låt svalna. Ta loss från formen och pudra över lite florsocker.
Lycka till! 🙂
10 svar
Fungerar det att ersätta kardemumma med kanel istället?
De går bra 🙂
Hur mkt glutenfritt mjöl och vilket skulle du rekommendera att använda om jag vill göra den glutenfri?
Jag skulle använda samma dosering med glutenfri mjölmix 🙂
Hanna du är bäst ❣️Allt du gör är fantastiskt. 👍🍀💐
Åhh tack snälla för dina fina ord! Värmer enormt <3
Oj så god den ser ut, provar baka den till helgen, har alla ingredienser hemma, mysigt. 🍏🍎
Jag har bara marsipan hemma. Blir det alldeles för sött, tror du?
Ja det blir tyvärr inte så bra..
Hur gör jag en glutenfri kaka?