Pumpapaj – Pumpkin pie
Har ni någon gång testat den klassiska, amerikanska pumkin pie? Första gången jag fick smaka den här pajen var när vi bodde i Edinburgh och firade Thanksgiving med våra amerikanska vänner där. Jag var så positivt överraskad över hur gott det var och har länge tänkt att jag måste baka det själv men inte kommit till skott förrän nu! Så otroligt gott måste jag säga och en höstigare paj är svår att hitta. Tips! Låt den gärna stå över natt i kylen, som godast när den fått sätta sig lite 🙂
Pajskal:
4,5 dl vetemjöl
180 g rumsvarmt smör
0,5 tsk salt
1,5 tsk socker
4,5 msk vatten
Fyllning:
450 g butternut pumpa
0,5 dl farinsocker
1 dl socker
3 ägg
1,5 tsk mald kanel
1,5 tsk mald kryddnejlika
1,5 tsk mald ingefära
1 nypa svartpeppar
1 nypa salt
1 tsk maizena
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
Topping:
Vispgrädde
Kanel
Pajskal: Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg och tryck ut i en pajform (28 cm). Sätt in i frysen en liten stund så den stelnar. Sätt ugnen på 200 grader så länge. Förgrädda sedan i 10 minuter.
Fyllning: Skala pumpan och ta bort kärnorna. Dela i små bitar, lägg ner i en kastrull med vatten och koka tills de blir mjuka. Sila bort vattnet och mixa till en slät pure. Låt svalna något. Lägg ned i en skål och vispa ihop med äggen. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en slät smet. Häll ned i pajskalet och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna helt. Låt den gärna stå i kylen en stund innan servering. Godast när den är kall. Servera sedan med lite lättvispad grädde och kanel.
Lycka till! 🙂