Pumpapaj – Pumpkin pie

Har ni någon gång testat den klassiska, amerikanska pumkin pie? Första gången jag fick smaka den här pajen var när vi bodde i Edinburgh och firade Thanksgiving med våra amerikanska vänner där. Jag var så positivt överraskad över hur gott det var och har länge tänkt att jag måste baka det själv men inte kommit till skott förrän nu! Så otroligt gott måste jag säga och en höstigare paj är svår att hitta. Tips! Låt den gärna stå över natt i kylen, som godast när den fått sätta sig lite 🙂

Pajskal:

4,5 dl vetemjöl

180 g rumsvarmt smör

0,5 tsk salt

1,5 tsk socker

4,5 msk vatten

Fyllning:

450 g butternut pumpa

0,5 dl farinsocker

1 dl socker

3 ägg

1,5 tsk mald kanel

1,5 tsk mald kryddnejlika

1,5 tsk mald ingefära

1 nypa svartpeppar

1 nypa salt

1 tsk maizena

1 msk vetemjöl

2 dl vispgrädde

Topping:

Vispgrädde

Kanel

Pajskal: Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg och tryck ut i en pajform (28 cm). Sätt in i frysen en liten stund så den stelnar. Sätt ugnen på 200 grader så länge. Förgrädda sedan i 10 minuter.

Fyllning: Skala pumpan och ta bort kärnorna. Dela i små bitar, lägg ner i en kastrull med vatten och koka tills de blir mjuka. Sila bort vattnet och mixa till en slät pure. Låt svalna något. Lägg ned i en skål och vispa ihop med äggen. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en slät smet. Häll ned i pajskalet och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna helt. Låt den gärna stå i kylen en stund innan servering. Godast när den är kall. Servera sedan med lite lättvispad grädde och kanel.

Lycka till! 🙂

0
4

Inlägget innehåller annonslänkar

Äppelmazarintårta med kardemumma

En av de bästa sakerna med hösten är alla goda bakverk med äpplen. Finns så mycket gott man kan baka med dessa och här kommer ett recept på en underbart god mazarintårta med äpplen och kardemumma. En kaka som verkligen andas höst!

120 g smör

1 dl florsocker

3 dl vetemjöl

1 äggula

Fyllning:

400 g mandelmassa

1 msk mald kardemumma

1 msk vaniljsocker

150 g smör

2 msk vetemjöl

2 ägg

3 äggulor

1 äpple

Mandelspån

Florsocker

Botten: Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en fin mördeg. Överarbeta den inte! Plasta in och låt vila i kylen i 20 min.

Fyllning: Sätt ugnen på 180 grader. Smält 50 g smör. Blanda ner kardemumman, rör om och låt stå ett tag. Finriv mandelmassan och rör ihop med 100 g rumsvarmt smör till en slät massa. Tillsätt smör och kardemummablandningen. Blanda därefter ner äggen och en äggula i taget. Blanda till sist ner mjölet och vaniljsockret och rör om till en slät massa.

Ta en springform (24 cm, likt denna) (Tips, använd bakplåtspapper i botten) och tryck ut mördegen i botten och upp ett par centimeter i denna.

Jämna till kanterna om så vill genom att skära av en bit med en kniv. Häll i fyllningen. Skiva äpplet i smala klyftor. Tryck ned i kakan och strö över lite mandelspån. Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Kakan ska ha fått en gyllenbrun färg och inte vara dallrig. Ta ut och låt svalna. Ta loss från formen och pudra över lite florsocker.

Lycka till! 🙂

7
41

Äppelrutor med mandelmassa & kanel

Startar denna vecka med att ge er receptet på helt fantastiskt goda och saftiga bullarna fyllda med äpple, mandelmassa & kanel. Dessa är gjorda i en långpanna och är väldigt smidiga att göra. Du slipper greja med att snurra bullarna och istället bara lägga hela degen i en långpanna och skära upp i fyrkanter. En sådan här tillsammans med ett glas iskall mjölk.. Magiskt gott! 🙂

Till ca 30 st:

Deg

150 g smör

3 dl mjölk

2 dl grädde

50 g färsk jäst

1 ägg

1/2 tsk salt

1,5 dl socker

Ca 12 dl vetemjöl

1 msk kardemummakärnor

Fyllning:

4 äpplen

100 g smör

200 g mandelmassa

2 msk kanel

0,5 dl socker

Topping:

1 ägg

Pärlsocker

Mandelspån

Deg: Värm mjölk och grädde i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll därefter i mjölk och gräddblandningen över jästen under tiden du rör om. Tillsätt smöret i bitar och häll sedan ner socker, salt och ägget. Mortla kardemummakärnorna och häll ner dem. Häll ner vetemjölet lite i taget och arbeta degen tills den börja släppa lite i kanterna.

Kör degen sedan i maskin i ca 20 minuter. Jäs degen i bunken med en bakduk över till dubbel storlek i ca en timme.

Fyllning: Skala och riv äpplena. Riv även mandelmassan. Vispa ihop med resten av ingredienserna till en krämig fyllning.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Försök att inte knåda den för mycket. Kavla ut degen till en rektangel. Bred på fyllningen på hälften av degen (långsidan) och vik sedan ihop. Gör samma sak en gång till fast på kortsidan. Lägg över på en bakplåtsklädd långpanna (lika stor som en vanlig ugnsplåt) och kavla ut så nästan hela plåten täcks av degen. Skär upp i fyrkanter efter önskad storlek. Lägg på en bakduk och låt jäsa ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån. Sätt in i ugnen i ca 10-15 minuter. Låt svalna något och bryt sedan i bitar.

Lycka till! 🙂

9
96