Vad sägs om en riktigt saftig kardemummakaka fylld med äpplen som är rullade i ingefära och socker? En alldeles underbar kaka som är väldigt enkel att baka och innehåller ingredienser som man nästan alltid har hemma. Känns som en kaka som är optimal att baka nu till höstens fika 🙂
2 ägg
150 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl gräddfil
1 dl vatten
1,5 dl socker
1 tsk mald kardemumma
2 tsk stött kardemumma
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Smör & ströbröd till formen
Fyllning:
0,5 tsk mald ingefära
1 tsk socker
1 stort äpple
Topping:
Pärlsocker
Mandelspån
Florsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker smidigt. Tillsätt 1 ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna för sig och häll ner i smeten. Blanda ihop och vispa inte! Tillsätt till sist vatten och gräddfilen. Häll upp i en smörad och bröad springform (20 cm, likt denna).
Skala och skär upp äpplet i klyftor. Blanda ihop socker, ingefära och äppelklyftorna i en skål. Stick ner äppelklyftorna i smeten. Toppa med pärlsocker och mandelspån. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i ca 40 minuter.
Låt svalna och pudra över lite florsocker.
Klart! Lycka till ♥
3 svar
Hej! En fråga!
Hade velat baka denna till en vän och undrar då om det går det ersätta äggen med något annat för att göra kakan vegansk?
Hej! Har aldrig provat men jag tror att kikärtsspad ska gå att ersätta äggen 🙂
Jag lärde mig av en hinduisk kvinna att ersätta ägg med kikärtsmjöl och vatten. Utmärkt till bl.a. muffins och grönsaksbiffar.
Jag har tyvärr inga mått utan går på känsla.