Idag vill jag dela med mig utav receptet på denna supersaftiga och fantastiskt goda mjuka pepparkaka toppad med creamcheese frosting och rårörda lingon. I denna kaka har jag en del lingonsylt i smeten som gör jättemycket för både smak och saftighet. Och som pricken över i:et toppas den med en smarrig creamcheese frosting och lite rårörda lingon. En underbar julkaka! 🙂
Mjuk pepparkaka:
75 g rumsvarmt smör
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl lingonsylt
3,5 dl vetemjöl
3 tsk mald ingefära
3 tsk kanel
1,5 tsk malda nejlikor
1,5 tsk mald kardemumma
2 tsk bakpulver
1 dl gräddfil
0,5 dl vatten
Creamcheese frosting:
100 philadelphiaost
1,5 dl florsocker
35 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronsaft
Garnering:
Rårörda lingon
Mjuk pepparkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg pösigt. Klicka i det smöret och lingonsylten under omrörning. Tänk på att vispa försiktigt så inte alla klumpar försvinner. Blanda alla torra ingredienser för sig och rör därefter ner i smeten. Häll till sist ner gräddfilen och vattnet. Klä botten på en springform (20 cm, jag använder DENNA), smöra och häll ner smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter. Låt svalna.
Creamcheese frosting: Vispa philadelphiaosten och smöret krämigt med en elvisp. Häll ner florsockret, citronsaften och vaniljsockret och rör om till en slät frosting. Bred ut frostingen på kakan och garnera gärna med rårörda lingon.
Lycka till! 🙂
16 svar
Går det bra att göra den glutenfri?
Går det att frysa den garnerad?
De går absolut. Däremot hade jag nog fryst in den mjuka pepparkakan och gjort creamcheese frostingen samma dag som den ska serveras.
Finns det inget annat än lingonsylt att ha i och uppepå om man inte tycker om det?
Lingonsylten gör främst att det blir väldigt saftigt. På toppen kan du strunta i att ha på, inte nödvändigt 🙂
Barndomsminne med mjuk pepparkaka! Undrar om det är en felskrivning om försiktig vispning så att klumpar inte försvinner? Eller är det lingonsylten som man vill ha kvar i små klumpar?
Hej, kan man ta i färdiga pepparkakskryddor?
Absolut det går bra 🙂
Hur mycket ska man ta då? 🤶🏼
Hur många tsk pepparkaks krydda ska man ha i om man vill fuska lite
3 msk 🙂
Tänker mig att baka den här kakan idag. Ser såååå mumsig ut! Men… ”vispa försiktigt så inte alla klumpar försvinner”? Hur menar du då? Vilka klumpar ska inte försvinna?
Hejsan, jag skulle vilja veta hur mkt phildelfiaost för det står 100, kan det vara gram?
Hej! Det stämmer. Tack för du uppmärksammade felet. Har åtgärdat det nu 🙂
Tack för receptet, det ska jag testa. 🙂
http://hannaskrypin.se
Hej!
Om nu frostingen blir nästintill rinnande, vad har man gjort fel då?