Saffransgräddbullar

Länk till detta recept

A285E45E-E97B-498E-959B-27F571DEB785_1_201_aEBA60A32-F619-4D6C-A512-C33806BBE89A_1_201_a Startar veckan med att dela med mig utav ett supersmarrigt recept på saffransgräddbullar (grundreceptet utan saffran kommer från Roy Fares). Så roliga att baka och inte alls så avancerade som man först kan tro. Att ha pepparkakor i botten och sedan saffransfyllningen gör att de smakar så mycket jul. Dessutom är de en rolig överraskning att bjuda på för dem som tror att de är klassiska gräddbullar 😉

Botten:

Ca 15 runda pepparkakor

Maräng:

1,5 gelatinblad

0,75 dl vatten

0,5 dl glykos

4 äggvitor

2 dl strösocker

2 paket saffran (1 g)

Garnering:

400 g mörk choklad 70 %

1,5 msk rapsolja

Ev kokos

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka glykos, strösocker, vatten och saffran i en kastrull till 121 grader. Vispa äggvitorna till ett fast skum under tiden. När sockerblandningen nått sin temperatur, häll ner detta i marängen med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet med elvispen. Fortsätt vispa tills marängen känns fast och ljummen. Ta upp gelatinbladen, pressa ut vattnet och smält försiktigt gelatinbladen i en skål i micron. Blanda i lite maräng och rör om. Vänd sedan tillbaka detta i marängen och vispa runt så gelatinet fördelar sig ordentligt.

Ta fram pepparkakorna och spritsa ut marängen över dessa. Stoppa in i frysen i minimum 2 timmar.

När de stått tillräckligt länge i frysen, smält chokladen över ett vattenbad tillsammans med rapsoljan. Doppa varje gräddbulle och strö eventuellt över lite kokos. Låt svalna i kylen.

TIPS! Använd en väldigt djup tallrik så ni kan doppa gräddbullarna rätt ner istället för att behöva rulla runt dem i chokladen, de blir betydligt kladdigare och svårare att få ett jämt chokladöverdrag.

Lycka till!

Kram

Dela med dig

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept