1a advent närmar sig och dessa saffranssemlorna är något som är perfekta att baka tills dess. Faktum är att dessa är nog bland det godaste jag någonsin bakat. Saftig saffransbullar ihop med fluffig vispad grädde, mandelmassa smaksatt med apelsin och så lite florsocker ihop.. Så gott att jag vet inte vad. Ni måste prova! 🙂
Ca 16 st:
Saffransbullar:
25 g jäst
2,5 dl mjölk
0,75 dl socker + 0,5 tsk socker
1 paket saffran (1/2 gram)
1 msk vatten
75 g rumsvarmt smör (osaltat)
ca 8 dl vetemjöl
1 krm salt
1 ägg+ ägg till pensling
Fyllning:
400 g mandelmassa
0,75 dl vispgrädde
Rivet skal från 1 apelsin
6 dl vispgrädde
Florsocker
Saffransbullar: Stöt saffranet lite lätt tillsammans med 0,5 tsk socker. Häll ner i en matsked vatten, rör om och låt stå och dra. Värm mjölken och saffransblandningen till 37 grader (fingerljummen). Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken så jästen löser upp sig. Tillsätt strösocker och rör om. Rör ner ägget och smöret och vänd därefter ner lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 40 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i 16 bitar och rulla till bollar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler.
Fyllning: Skär av topparna på saffransbullarna. Gröp ur innanmätet i bullarna och blanda med mandelmassan, det rivna apelsinskalet och 0,75 dl vispgrädde. Fyll bullarna med mandelmassablandningen och spritsa över med vispgrädde. Lägg tillslut på locket och pudra med florsocker.
Kram
Ett svar
Ska det stå 400 gr mandelmassa?