Chokladtryfflar med apelsin & kanel

Choklad, apelsin och kanel. Detta tillsammans i en och samma tryffel gör att det inte kan smaka så mycket mer jul än så här! Dessa är så krämiga och så otroligt goda och just tryfflar är ett måste här hemma varje jul. Det på något sätt tillhör och de är inte omöjligt att de blir ett gäng av dessa även till julafton i år.

Detta behöver ni:

300 g mörk choklad av fin kvalitet

1,5 dl vispgrädde

rivet skal från en apelsin

1 tsk kanel

25 g smör

Kakao att rulla tryfflarna i

Värm grädden, apelsinzest, smör och kanel i en kastrull och hacka chokladen under tiden. När gräddblandningen börjat sjuda, ta bort från plattan och tillsätt den hackade chokladen. Rör om tills du får en jämn och fin blandning. Häll upp i en skål och låt stelna innan du gör bollar och rullar dem i kakao.

Kram

0
14

Inlägget innehåller annonslänkar

Adventsljusstakar

Här har jag samlat ihop några fina adventsljusstakar. Kanske någon du också tycker är fin? Tycker det är svårt det här med adventsljusstakar och vilken stil man ska köra på. De flesta är så vackra på sitt sätt och gör sig fina i olika hem. Vi har den högst upp till vänster och den är jättefin tycker jag. Skulle jag däremot köpa nya idag skulle jag nog gå på den vita till höger på mittenraden. Här nedan hittar ni länkar till allihopa:

Adventsljusstake med kulor i mässing

Röd adventsljusstake

Adventsljusstake med bågar i mässing

Brun adventsljusstake

Adventsljusstake i svart och mässing

Adventsljusstake med stora lampor i mässing

Vit adventsljusstake med raka linjer

Beige adventsljusstake

Adventsljusstake ”tulpan”

Vit adventsljusstake med runda linjer

0
4

Saffranssemlor

1a advent närmar sig och dessa saffranssemlorna är något som är perfekta att baka tills dess. Faktum är att dessa är nog bland det godaste jag någonsin bakat. Saftig saffransbullar ihop med fluffig vispad grädde, mandelmassa smaksatt med apelsin och så lite florsocker ihop.. Så gott att jag vet inte vad. Ni måste prova! 🙂

Ca 16 st:

Saffransbullar:

25 g jäst

2,5 dl mjölk

0,75 dl socker + 0,5 tsk socker

1 paket saffran (1/2 gram)

1 msk vatten

75 g rumsvarmt smör (osaltat)

ca 8 dl vetemjöl

1 krm salt

1 ägg+ ägg till pensling

Fyllning:

400 g mandelmassa

0,75 dl vispgrädde

Rivet skal från 1 apelsin

6 dl vispgrädde

Florsocker

Saffransbullar: Stöt saffranet lite lätt tillsammans med 0,5 tsk socker. Häll ner i en matsked vatten, rör om och låt stå och dra. Värm mjölken och saffransblandningen till 37 grader (fingerljummen). Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken så jästen löser upp sig. Tillsätt strösocker och rör om. Rör ner ägget och smöret och vänd därefter ner lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 40 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i 16 bitar och rulla till bollar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler.

Fyllning: Skär av topparna på saffransbullarna. Gröp ur innanmätet i bullarna och blanda med mandelmassan, det rivna apelsinskalet och 0,75 dl vispgrädde. Fyll bullarna med mandelmassablandningen och spritsa över med vispgrädde. Lägg tillslut på locket och pudra med florsocker.

Kram

1
16