Söta små pepparkaksbakelser kan man säga att detta är. Både vackra att titta på och så himla goda! Givetvis går det bra att baka dessa utan kolafyllningen om man vill de men jag tycker de höjer dem ytterligare en nivå. Tänk på att det underlättar (inget måste dock) om ni har en muffinsplåt likt denna när ni bakar dessa.
Till ca 12 st:
Muffins:
100 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
2 tsk kanel
2 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl gräddfil
0,5 dl vatten
1 krm salt
Kolasås:
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 msk smör
1 nypa salt
Creamcheese frosting:
200 philadelphiaost
2 dl florsocker
75 g rumsvarmt smör
2 tsk citronsaft
Garnering:
Lingon
Kolasås
Muffins: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg pösigt. Klicka i det rumsvarma smöret under omrörning. Blanda alla torra ingredienser för sig och rör därefter ner i smeten. Häll till sist ner gräddfilen och vattnet. Ta fram en muffinsplåt likt DENNA och fyll den med muffinsformar alternativt smöra plåten. Fyll formarna till 2/3. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.
Kolasås: Blanda ihop grädde, sirap, socker, smör och salt i en kastrull. Koka upp och rör om samtidigt. Låt småkoka i 10 minuter och glöm inte bort att röra om under tiden! Ta bort kastrullen från värmen, häll upp i en skål.
Creamcheese frosting: Vispa philadelphiaosten och smöret krämigt med en elvisp. Häll ner florsockret och därefter citronsaften, rör om till en slät frosting.
Montering: Gröp ur lite av varje muffins i mitten. Fyll med kolasås. Toppa med creamcheese frosting och därefter lingon och kolasås.
Lycka till! 🙂
3 svar
Kan man skippa eller byta ut gräddfilen mot ngt annat?
De går absolut bra att ta t.ex. filmjölk eller mjölk istället 🙂
Så fantastiskt goda! Man behöver ingen fyllning, de är goda som de är!