ANNONS
Integritet på Tailsweep

Inlägget innehåller annonslänkar

Sticky buns med saffran, mandelmassa & apelsinfrosting

/

Sticky buns är något jag har börjat baka mer och mer på sistone. De blir så enormt saftiga och luftiga bullar så jag var självklart tvungen att baka en variant med saffran nu inför jul. Oj så goda dessa blev! Fick hejda mig för att inte äta upp hela plåten 😉 Fyllde dem med mandelmassa och toppade med en underbar apelsinfrosting. Ljuvligt!

Till ca 12 bullar:

Deg:

75 g rumsvarmt smör

1,5 dl mjölk

1 dl grädde

25 g färsk jäst

1 paket saffran (1 g)

1 ägg + 1 ägg till pensling

1/2 tsk salt

0,75 dl socker

Ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör

100 g mandelmassa

Frosting:

150 g philadelphiaost

3 dl florsocker

30 g rumsvarmt smör

1 tsk vaniljsocker

Zest från en halv apelsin (lite efter tycke & smak)

Deg: Värm mjölk, grädde och saffran i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll därefter i mjölkblandningen över jästen under tiden du rör om. Tillsätt smöret i bitar och häll sedan ner socker, salt och ägget. Häll ner vetemjölet lite i taget och arbeta degen tills den börja släppa lite i kanterna. Kör degen sedan i maskin i ca 10 minuter. Jäs degen i bunken med en bakduk över till dubbel storlek i ca en timme.

Fyllning: Riv mandelmassan och blanda ihop med smöret till en jämn fyllning.

Utkavling: Häll upp degen på ett mjölat bord och tryck ut degen försiktigt utan att knåda den. Kavla ut den till ca 1 cm tjocklek och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär upp ca 2-3 cm tjocka bitar. Lägg ned 12 bitar i en bakplåtsklädd form, ca 33*23 cm – Likt denna. Lägg dem med lite mellanrum och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

Apelsinfrosting: Vispa philadelphiaosten och smöret krämigt med en elvisp. Häll ner florsockret, apelsinzest och vaniljsockret och rör om till en slät frosting.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. In i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills dem får en gyllenbrun färg. Låt svalna något och toppa sedan med apelsinfrostingen.

Lycka till! 🙂

0
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00