En jul utan några saffransbullar är ju ingen riktig jul eller vad säger ni? 😉 Känns som de är lika givet att göra som pepparkakor. Som vanligt gillar jag att göra en annan variant än de klassiska och den här gången fyllde jag dem med mandelmassa och apelsin (går att utesluta om man vill). Toppade sedan med pärlsocker och mandelspån och som pricken över i:et pensla jag dem med en sockerlag. Så otroligt saftiga och goda!
Till ca 15 bullar:
Deg:
75 g rumsvarmt smör
1,5 dl mjölk
1 dl grädde
25 g färsk jäst
1 paket saffran (0,5 g)
1 ägg + 1 ägg till pensling
1/2 tsk salt
0,75 dl socker
Ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
100 g mandelmassa
Zest från ca en halv apelsin (Lite efter tycke och smak)
Topping:
Pärlsocker
Mandelspån
Ägg
Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl socker
Deg: Värm mjölk, grädde och saffran i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll därefter i mjölkblandningen över jästen under tiden du rör om. Tillsätt smöret i bitar och häll sedan ner socker, salt och ägget. Häll ner vetemjölet lite i taget och arbeta degen tills den börja släppa lite i kanterna. Kör degen sedan i maskin i ca 10 minuter. Jäs degen i bunken med en bakduk över till dubbel storlek i ca en timme.
Fyllning: Riv mandelmassan och blanda ihop med smöret och apelsinzest till en jämn fyllning.
Utkavling: Häll upp degen på ett mjölat bord och tryck ut degen försiktigt utan att knåda den. Kavla ut den till ca 1 cm tjocklek och bred på fyllningen. Vik på hälften och skär sedan ca 2 cm breda längder. Snurra på dem och rulla sedan ihop till en bulle. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa ytterligare ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker och mandelspån. Sätt in i mitten av ugnen i ca 6-10 minuter eller tills de fått en fin gyllene färg. Börja med sockerlagen så länge.
Koka upp vatten och socker tills sockerkristallerna smällt. När bullarna är färdiga, Pensla dem omgående med sockerlagen.
Lycka till!
Kram
2 svar
Alltså, verkligen bääästa saffransbullarna, ni måste prova. Skippa INTE sockerlagen, den gör sitt. Tackar för receptet!
Åh va glad jag blir! :))