Saffransbullar med mandelmassa & apelsin

Länk till detta recept
C19FC1B3-21DE-49FC-9C7C-5F19CF9EEA2B_1_201_a CA910B0B-268F-4862-B09D-EDBEA8C26942_1_201_a

En jul utan några saffransbullar är ju ingen riktig jul eller vad säger ni? 😉 Känns som de är lika givet att göra som pepparkakor. Som vanligt gillar jag att göra en annan variant än de klassiska och den här gången fyllde jag dem med mandelmassa och apelsin (går att utesluta om man vill). Toppade sedan med pärlsocker och mandelspån och som pricken över i:et pensla jag dem med en sockerlag. Så otroligt saftiga och goda!

Till ca 15 bullar:

Deg:

75 g rumsvarmt smör

1,5 dl mjölk

1 dl grädde

25 g färsk jäst

1 paket saffran (0,5 g)

1 ägg + 1 ägg till pensling

1/2 tsk salt

0,75 dl socker

Ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör

100 g mandelmassa

Zest från ca en halv apelsin (Lite efter tycke och smak)

Topping:

Pärlsocker

Mandelspån

Ägg 

Sockerlag:

1 dl vatten 

1 dl socker

Deg: Värm mjölk, grädde och saffran i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll därefter i mjölkblandningen över jästen under tiden du rör om. Tillsätt smöret i bitar och häll sedan ner socker, salt och ägget. Häll ner vetemjölet lite i taget och arbeta degen tills den börja släppa lite i kanterna. Kör degen sedan i maskin i ca 10 minuter. Jäs degen i bunken med en bakduk över till dubbel storlek i ca en timme.

Fyllning: Riv mandelmassan och blanda ihop med smöret och apelsinzest till en jämn fyllning.

Utkavling: Häll upp degen på ett mjölat bord och tryck ut degen försiktigt utan att knåda den. Kavla ut den till ca 1 cm tjocklek och bred på fyllningen. Vik på hälften och skär sedan ca 2 cm breda längder. Snurra på dem och rulla sedan ihop till en bulle. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa ytterligare ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker och mandelspån. Sätt in i mitten av ugnen i ca 6-10 minuter eller tills de fått en fin gyllene färg. Börja med sockerlagen så länge.

Koka upp vatten och socker tills sockerkristallerna smällt. När bullarna är färdiga, Pensla dem omgående med sockerlagen.

Lycka till!

Kram

 

Dela med dig

2 svar

  1. Alltså, verkligen bääästa saffransbullarna, ni måste prova. Skippa INTE sockerlagen, den gör sitt. Tackar för receptet!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept