Inlägget innehåller annonslänkar

Mörk chokladcheesecake med polkakross

Polka och mörk choklad ihop är ju så gott! Jag som älskar cheesecake också tänkte att en cheesecake med dessa två smakerna måste ju vara hur gott som helst? Och gissa om de blev de! Oj så god denna blev! Så pass god att jag nu funderar på om inte detta kanske får bli årets dessert på julafton.

Perfekt också att denna bakas helt utan ugn. Smidig att förbereda vilket uppskattas om inte annat vid jul när det är så mycket annat som ska fixas samtidigt 😉

Till ca 8 pers:

Botten:

1 paket oreokex

40 g smör

Fyllning:

200 g mörk choklad (55%-70%)

200 g philadelphiaost

3 dl vispgrädde

2 gelatinblad

2 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

1 nypa salt

Topping:

Ca 100 g polkagrisar

Botten: Mixa oreokexen (med den vita fyllningen) till fina smulor. Sätt smöret och blanda ihop med oreosmulet. Klä en form på 18 eller 20 cm (jag använder denna) med bakplåtspapper och tryck sedan ut oreokexen i botten på denna. Sätt in i frysen medan du gör fyllningen.

Fyllning: Lägg gelatinbladen i blöt. Vispa 2,5 dl av grädden. Smält chokladen över ett vattenbad och låt stå en liten stund. Värm resterande 0,5 dl grädde och lägg ner gelatinbladen i denna. Låt svalna något. Blanda ihop philadelphiaost, florsocker, vaniljsocker och salt ett par minuter tills det blir fluffigt. Blanda ner chokladen under omrörning. Tillsätt den värmda grädden och tillsist vispgrädden. Ta ut formen från frysen och häll ner fyllningen över oreobotten. Ställ in i frysen i minimum 4 h.

Topping: Vid servering, ta ut tårtan och låt tina minimum 1 h i kylen. Krossa polkagrisarna och toppa tårtan med denna. Lättast är att göra detta när cheesecaken fortfarande är i formen.

Kram & lycka till!