Förra året gjorde jag denna tårta för första gången. Hade länge spånat på att göra en riktig jultårta och resultatet blev det här. En pepparkakstårta fylld med creamcheesefrosting och rårörda lingon! Så vansinnigt gott men också så enkelt att göra. Tack vare att det bara krävs en fyllning plus rårörda lingon och pepparkakor gör det att det inte krävs så mycket jobb bakom just denna tårtan. Den här tycker jag verkligen ni ska prova till adventsfikat eller varför inte som efterrätt på julafton? 🙂
Till ca 8 personer.
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 tsk pepparkakskrydda
Cream cheese:
450 g Philadelphiaost
150 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Rårörda lingon:
250 g frysta lingon
0,5 dl strösocker
Garnering:
Pepparkakor
Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker ordentligt vitt och pösigt. Gärna i upp emot 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna för sig och och sikta ner dessa i smeten. Klä botten på en form (20 cm) med bakplåtspapper, smöra och häll ned i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt botten svalna ordentligt och skär sedan upp i 3 lika tjocka tårtbottnar.
Creamcheese frosting: Vispa smöret så de blir mjukt. Tillsätt philadelphia osten och vispa ihop. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och blanda ihop till en slät frosting.
Rårörda lingon: Häll ned de frysta lingonen i en skål. Häll ned sockret och rör om försiktigt. Låt stå och tina.
Montering: Lägg en tårtbotten på ett fat. Lägg på ett lager med creamcheesefrosting, strö över lite lingon och lägg på nästa botten. Gör samma procedur och lägg på sista tårtbottnen. Spackla tårtan med creamcheesefrostingen. Dekorera med pepparkakor och lingon.
Lycka till! 🙂
2 svar
Hur går denna tårta att göra med glutenfritt mjöl?
Har aldrig provat själv men det bör gå bra 🙂