Vill ni ha en enkel och smidig dessert till julafton, som går att förbereda och som dessutom är otroligt god, ska ni kika in denna pannacottapaj med apelsin och pepparkaksbotten! En så krämig och len pannacotta med smak av apelsin gör nog ingen besviken och som pricken över i:et får man crunch från pepparkaksbotten. Supergod dessert som jag varmt rekommenderar.
Till ca 8 pers:
Botten:
150 g pepparkakor
50 g smör
Fyllning:
5 dl vispgrädde
3 gelatinblad
1 dl socker
1 vaniljstång
Zest från 2 apelsiner
2 msk saft från apelsin
Garnering:
Apelsinskivor
Smält smöret. Mixa pepparkakorna i en mixer till ett fint pulver. Blanda ihop smöret och pepparkakssmulet. Klä en form på 18 eller 20 cm (jag använder denna) med bakplåtspapper och tryck sedan ut pepparkakssmulet i botten på denna. Sätt in i frysen medan du gör pannacottan.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Dela vaniljstången och gröp ur fröna. Häll ner grädde, socker, vaniljstång och frön samt apelsinzest och apelsinsaft i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från plattan och låt stå och dra 5 minuter. Plocka upp vaniljstången. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dessa i blandningen. Låt svalna något.
Häll därefter över pepparkaksbottnen och ställ in i kylen i minst 5 h. Gärna över natten.
Garnera sedan med lite apelsinskivor.
Lycka till! Kramar 🙂
9 svar
Går denna efterrätt att frysa?
De går bra 🙂
Hur länge håller den sig i kylen?😊
Hej! Går det bra att göra den vegansk? 🙂
Hej! Ledsen för sent svar. Då blir det helt andra ingredienser och därför också ett nytt tillvägagångssätt för receptet som jag tyvärr inte har något utav här.
Hur länge ska man låta det koka upp?
Hej! Så ledsen för alldeles för sent svar.. Det behöver bara koka upp, inte koka någon speciell tid.
Vad menar du med bakplåtspapper formen klä hela el bara botten
Hej! Ledsen för sent svar.. Jag menar botten på en form 🙂