Pistagesemla

Länk till detta recept

D3F2A2DB-C861-495B-95C2-4F9F0D081159_1_201_a

Här kommer ett recept på alldeles underbara pistagesemlor! Jag är väldigt svag för pistagenötter. Kan sitta och äta det som godis så fick en idé om att göra en mandelmassa på dessa nötter. Provade och de blev så gott! Toppade grädden med lite grovhackade pistagenötter också för det lilla extra. Inte så annorlunda mot klassiska semlor men ändå en liten twist i smak och utseende 🙂

Till 16 st:

Bullar:

25 g jäst

1,5 dl mjölk

1 dl grädde

0,75 dl socker

1 tsk stött kardemumma

75 g rumsvarmt smör

1 ägg

ca 8 dl vetemjöl

Mandelmassa:

100 g sötmandel

100 g pistagenötter

2 dl florsocker

2 äggvitor

Fyllning:

5 dl vispgrädde + 1 msk vaniljsocker

Ca 150 g grovhackade pistagenötter

Florsocker 

Bullar: Stöt kardemummakärnorna i en mortel och värm med mjölken och grädden till 37 grader (fingerljummen). Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken så jästen löser upp sig. Tillsätt strösocker och rör om. Rör ner ägget och smöret och vänd därefter ner lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 40 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i 16 bitar och rulla till bollar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler.

Mandelmassa: Mixa sötmandlarna och pistagenötterna fint. Tillsätt florsockret och mixa ihop. Tillsätt tillsist äggvitorna och mixa ihop till en krämig massa.

Montering: Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret fluffigt. Grovhacka pistagenötterna. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet. Fyll med mandelmassan, spritsa på ett lager med vispgrädde och toppa med pistagenötterna. Lägg på locket och sikta över lite florsocker.

Lycka till! 🙂

B96C6E7B-F976-4176-B8F8-9A53746CC320_1_201_a

 

Dela med dig

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept