En saftig banankaka med chokladbitar samt toppad med chokladglasyr och pekannötter kan vara svårslaget till fikat. Tycker man om kombinationen av banan och choklad är det här en kaka ni inte kommer bli besvikna över. Otroligt saftig och pricken över i:et blir verkligen den lena chokladglasyren och knaprigheten från pekannötterna. Supergod! 🙂
Banankaka:
2 ägg
1,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
2 stora/ 3 små övermogna bananer
0,5 dl mjölk
75 g smör
100 g mörk choklad
Chokladglasyr:
1,5 dl florsocker
2 msk kakao
25 g smör
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
Topping:
Ca 100 g pekannötter
Banankaka: Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka den mörka chokladen. Smält smöret och låt svalna. Vispa socker, vaniljsocker och ägg ordentligt pösigt och vitt. Vispa de torra ingredienserna för sig och rör ner dessa sedan i smeten. Vänd ner mjölken, smöret och de mosade bananerna och vispa till en jämn smet. Avsluta med att röra ner den mörka chokladen. Häll smeten i en smörad och bröad form och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna och vänd sedan upp och ned.
Chokladglasyr: Smält smöret i en kastrull. Låt svalna något. Blanda ihop florsocker, kakao och vaniljsocker. Rör ner mjölk och smör och rör om till en slät glasyr. Ringla över kakan och strö över pekannötterna.
Här nedan hittar ni tips på olika formar som passar perfekt till en kaka som denna och som gör att utseendet blir fantastiskt fint.
Form 1 finns HÄR, Form 2 finns HÄR, Form 3 finns HÄR, Form 4 finns HÄR.
Lycka till & kram! 🙂