Spröda grottor fyllda med massor av choklad. Så fantastiskt gott och lättbakat! Detta är klassiska syltgrottor där degen är smaksatt med choklad och istället för sylt har jag fyllt dem med en chokladtryffel. Klassiskt men ändå lite annorlunda mot syltgrottor för omväxlingens skull.
Ca 20 st:
Deg:
200 g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 dl socker
Chokladtryffel:
0,75 dl vispgrädde
100 g mörk choklad (70%)
1 msk smör
Kakor: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver för sig och tillsätt ner i bunken. Blanda väl till en smidig deg. Dela upp degen i 20 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem i muffinsformar och gör en fördjupning i mitten. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Låt svalna.
Tryffel: Hacka chokladen och koka upp grädden med smöret. När grädden börja småkoka, ta bort från plattan och rör ner den hackade chokladen till en jämn smet. Fyll fördjupningarna i kakorna med tryffeln och låt sedan stelna i kylen.
Förvara i en lufttät burk i kylen. Går också bra att frysa 🙂
Lycka till! 🙂
2 svar
Tror du det går att göra tryffel på nutella istället? 😍 byter jag bara ut den mörka chokladen till nutella då eller hade du gjort på annat sätt?
Känns som en kaka som jag inte skulle kunna sluta äta. Låter verkligen ljuvligt goda.
http://hannaskrypin.se