INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Påsktårta

Länk till detta recept

58E2D1C3-B05B-4A56-A04A-974F730E5DF6_1_201_a

57ECC9FF-9026-4204-A4CA-84CBE3DCCF60_1_201_a

Påskveckan är här och självklart måste jag dela ett nytt recept på en Påsktårta! En otroligt god och saftig tårta bestående utav citronbottnar, lemoncurd, vit chokladkräm, vispad grädde, kokos och chokladägg. En tårta som andas Påsk både smakmässigt men även utseendemässigt.

Tårtan är egentligen inte så svår att göra men tar lite tid. Ett tips är att göra lemoncurden någon dag i förväg för att underlätta lite tidsmässigt. Ett annat tips är att göra hela tårtan dagen innan den ska ätas. Den blir faktiskt ännu godare när den får stå till sig lite i ett dygn.

Till ca 8 pers:

Tårtbotten:

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 citron

Lemoncurd:

3 citroner

2 dl socker

2 ägg

1 äggula

75 g smör

1 msk maizena

Vit chokladkräm:

200 g vit choklad

2 dl vispgrädde

300 g philadelphiaost

Garnering:

Ca 3-5 dl vispgrädde

100 g kokos

Gul karamellfärg

Chokladägg/mandelägg

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg, socker och vaniljsocker ordentligt vitt och pösigt. Gärna i upp emot 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna för sig och sikta ner dessa i smeten. Tillsätt tillsist zest och saft från citronen. Klä botten på en form (20 cm, jag använder DENNA) med bakplåtspapper, smöra och häll ned i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt botten svalna ordentligt och skär sedan upp i 3 lika tjocka tårtbottnar.

Lemoncurd: Finriv citronskalet från alla 3 citroner och koka upp det tillsammans med saften från 2 av citronerna, smör och socker. Sila därefter av vätskan. Blanda ut maizena med saften från den 3e och sista citronen. Tillsätt detta i citronvätskan. Blanda samman äggen och äggulan och tillsätt dessa i citronvätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud tills krämen tjocknar. Häll upp i en burk och låt svalna.

Vit chokladkräm: Grovhacka den vita chokladen och lägg i en bunke. Värm vispgrädden i en kastrull. Ta bort från plattan och häll ned över den vita chokladen så den smälter. Låt svalna något. Rör ned philadelphiaosten och vispa tills det blir fluffigt. Ställ in i kylen och låt stelna något.

Under tiden, färga kokosen med den gula karamellfärgen i en skål. Börja med några droppar. Öka på tills du är nöjd med färgen.

Montering: Lägg en tårtbotten på ett tårtfat. Spritsa en ring längs kanten av tårtbotten med den vita chokladkrämen. Fyll därefter mitten med lemoncurd. Spritsa vit chokladkräm över lemoncurden och bred ut till ett jämnt lager. Lägg på en till tårtbotten och gör samma procedur en gång till. Lägg på den sista delen av tårtbotten och spackla kanterna av tårtan med den vita chokladkrämen. Ställ in i kylen en stund och låt stelna något.

Vispa grädden. Ta ut tårtan och spackla hela tårtan med grädden. Täck tårtan med kokosen och toppa med chokladägg/mandelägg. Låt gärna stå i kylen en stund innan servering.

Lycka till! 🙂

402A8BE3-ECB5-4FDE-A831-0404501C2DBC_1_201_a

Dela med dig

7 svar

  1. En helt underbar tårta, har blivit hela familjens favorittårta och används både som dop, bröllops och sommarstårta nu för tiden. Vi varierar bara färgen på kokosen, gul,grön,rosa, blå….. Helt underbar

  2. Hej! Så vacker tårta! Jag tänkte fråga om du vet hur mycket lemoncurd som går åt. Jag ska köpa färdig hade jag tänkt.

  3. Den här tårtan låter ju helt fantastisk! Den ska jag göra till påskens två firanden. Jag undrar om jag kan göra bottnarna några dagar innan och frysa in?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *

Sök recept

Liknande recept

Populära recept